FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražni zahtjevi protiv članova sadašnje i bivše uprave Brodosplita - zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Općinsko državno odvjetništvo bivšu Upravu Brodosplita sumnjiči za sklapanje štetnih ugovora kojima su tu tvrtku oštetili za oko 37 milijuna dolara, a istražni je zahtjev podnesen na temelju kaznene prijave splitsko-dalmatinske Policijske uprave iz listopada 2003., kad je ta Uprava bila na čelu brodogradilišta.
ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Općinsko državno odvjetništvo bivšu Upravu Brodosplita sumnjiči za sklapanje štetnih ugovora kojima su tu tvrtku oštetili za oko 37 milijuna dolara, a istražni je zahtjev podnesen na temelju kaznene prijave splitsko-dalmatinske Policijske uprave iz listopada 2003., kad je ta Uprava bila na čelu brodogradilišta.

Petar Čudina, tadašnji predsjednik Uprave Brodosplita, osumnjičen je da je zajedno s drugoosumnjičenim Goranom Cvitanićem, direktorom prodaje, 2004., pošto su uvjerili Nadzorni odbor (NO) da je riječ o dobrim poslovnim potezima, odnosno bez odobrenja NO-a potpisali više brodograđevnih ugovora kojima su brodogradilištu nametnuli obvezu izgradnje brodova ispod tržišnih cijena te potpisivali anekse ugovora kojima su ukidane zaštitne klauzule, navodi se u priopćenju.

Izgradnjom dvaju brodova po nerealno niskim cijenama nanesena je šteta veća od 328 tisuća kuna. Također su samovoljnim ukidanjem već ugovorene zaštitne klizne skale o podjeli rizika pada i porasta cijene brodova nametnuli obvezu izgradnje broda po fiksnoj cijeni, iako su bili svjesni da je tržišna cijena brodova u porastu, čime su na razlici cijene oštetili Brodosplit za najmanje 11,750.000 dolara.

Čudina je osumnjičen i da je potpisao ugovor i prateća pobočna pisma te liste modifikacija koje su sastavni dio ugovora, kojima su pristali na brojne preoblike na četirima novogradnjama, čime je uzrokovan golem gubitak od oko 51 milijun kuna.

Trećeosumnjičenik Frane Donadini tereti se da je kao predsjednik Uprave - direktor trgovačkog društava Brodosplit-plovidba i povezanog društva Brodosplit-Shipping Inc. Monrovija, Liberija, 30. siječnja 2002. potpisao ugovor o vremenskom najmu broda "Bene" sa stranim trgovačkim društvom bez ugovaranja zaštitnih klauzula ako porastu cijene brodova. Brodosplit je time oštećen za razliku cijene od najmanje 6 milijuna dolara (38,1 milijun kuna).

Četvrtoosumnjičeniku Milanu Senjanoviću na teret se stavlja da je u dva navrata kao predsjednik Uprave trgovačkog društava Brodogradilište i Brodosplit Star Shipping 4. travnja 2002. potpisao ugovore o vremenskom najmu brodova sa stranim trgovačkim društvima također bez ugovaranja zaštitnih klauzula za slučaj rasta cijena brodova. Brodosplit je u jednom slučaju oštetio za razliku cijene od najmanje 8,5 milijuna dolara (50,5 milijuna kuna), a u drugom od najmanje 10,5 milijuna dolara (59,5 milijuna kuna).

Senjanović je osumnjičen i da je u veljači 2001. kao član Uprave Brodosplita zaključio brodograđevni ugovor za gradnju brodova sa stranim trgovačkim društvom te Opcijski sporazum s iznimno dugim rokom prava korištenja opcije gradnje u nepovoljnim uvjetima visokog tečaja dolara, iako je bio svjestan da će cijene brodova rasti na svjetskom tržištu. Naručitelj je koristio pravo opcije te su zaključili ugovore i za još dva broda čime je nastupila šteta na razlici između ugovorene cijene i tržišne cijene brodova i to za jedan brod u iznosu od 4,592.000 kuna, a za drugi od 4,624.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙