FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istražni zahtjevi protiv sadašnje i bivše uprave Brodosplita - zahtjev Županijskog državnog odvjetništva

SPLIT,21. veljače 2007.(Hina) - Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijeli su danas, odvojeno, Istražnom centru Županijskog suda istražne zahtjeve protiv više osoba, članova sadašnje i bivše Uprave "Brodosplita" zbog sumnji da su prvi počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, a drugi sklapanja štetnih ugovora.
SPLIT,21. veljače 2007.(Hina) - Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijeli su danas, odvojeno, Istražnom centru Županijskog suda istražne zahtjeve protiv više osoba, članova sadašnje i bivše Uprave "Brodosplita" zbog sumnji da su prvi počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti i pranja novca, a drugi sklapanja štetnih ugovora.

Državna odvjetništva u priopćenjima ne navode imena osumnjičenih.

Županijsko odvjetništvo za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nanošenje štete od 4,7 milijuna američkih dolara Brodosplitu radi stjecanja nepripadne materijalne koristi, kako se doznaje, tereti brokera Dragu Mačeka, predsjednika Uprave Brodosplita Gorana Vukasovića i direktora Sektora Brodogradilište Antu Luetića i za njih je zatražen pritvor.

Za prvoosumnjičenog Mačeka zatražena je i mjera privremene zabrane raspolaganja imovinom.

Općinsko državno odvjetništvo, pak, podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg predsjednika Uprave Brodosplita Petra Čudine, te članova Uprave i sektorskih direktora Gorana Cvitanića, Milana Senjanovića i Frane Donadinija. Tereti ih se za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora ispod tržišne cijene čime su Brodosplit oštetili za najmanje 36 milijuna dolara. Pritvor za njih nije zatražen.

Županijsko državno odvjetništvo Dragu Mačeka, posrednika u sklapanju brodograđevnih ugovora s grupacijom Wesels, čiji se naziv također ne navodi, te prvog čovjeka Brodosplita Gorana Vukasovića i ostale tereti da su u dogovoru i s namjerom da ostvare materijalnu dobit na štetu brodogradilišta, dali neistinite podatke Nadzornom odboru, od kojeg su 21. srpnja 2005. zatražili donošenje Odluke o odobrenju četiriju brodograđevnih ugovora, pobočnih pisama (broj 2 i 3) i brokerskih ugovora koje su sklopili 15. srpnja s četirima tvrtkama s Cipra.

Predistragom, pokrenutom na temelju anonimne kaznene prijave prošloga svibnja, obuhvaćen je bio i NO, predsjednik kojega je ministar gospodarstva Branko Vukelić, no istražni zahtjev se ne odnosi na njega. U istražnom zahtjevu se navodi da su osumnjičenici NO-u neistinito predočili da je ponuda za izgradnju brodova Weselsa jedina ozbiljna prispjela ponuda i svjesno zatajili da su prispjele još dvije i to povoljnije ponude.

Neistinito su naveli i da su pobočna pisma uobičajena, iako su znali da iznosi ugovoreni pobočnim pismom stvarno samo osiguravaju povrat novca iz brodogradilišta na račun kupca koji ga uopće ne kani utrošiti u navedenu svrhu. Neistinito su izvijestili NO da je uobičajeno financirati troškove kupčeve dobave i kupčeva savjetodavca, iako su znali da te troškove uvijek namiruje kupac. Tako su postigli da se na štetu trgovačkog društva Brodosplit - Brodogradilište, nakon što kupci brodova doznače po 5,156.050 dolara, tobožnjim financiranjem navedenih troškova, isplati dio kupovnine od 4,745.544 dolara na njihove privatne račune koje su otvorili u Austriji. Novac je isplaćen s računa Brodosplita na račune četiriju ciparskih tvrtaka, a zatim je s njihovih računa isplaćen na račun tvrtke Mc A. otvoren u austrijskoj banci.

Računom je, kao jedini ovlaštenik, raspolagao i podizao novac prvoosumnjičeni Drago Maček koji je zatim s tog računa doznačivao novac na privatne račune ostalih osumnjičenika i račune većeg broja drugih, nepoznatih, osoba u Austriji.

Također se osnovano sumnja da su trojica osumnjičenika s još pet osoba počinili kažnjivo djelo pranja novca. Da bi prikrili stvarno podrijetlo novca, sastavili su neistinite ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji i prikazali da su uplate na njihove privatne račune naknade za navodne poslove koje su obavili po tim fiktivnim ugovorima.

Osim pritvora za osumnjičenike zatražena je i privremena mjera zamrzavanja novca preostala na računima. Ujedno je zatraženo da se prvosoumnjičeniku Mačeku odrede privremene mjere osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina u njegovu vlasništvu.

Budući da se daljnji tokovi novca mogu istražiti tek na temelju sudskog zahtjeva putem međunarodne pravne pomoći, to će se sve zlouporabe u cijelosti moći dokazati tek istragom, navodi se u priopćenju.

(nastavlja se)

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙