FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Saborska oporba danas se žestoko usprotivila donošenju zakona o tajnosti podataka kakvoga predlaže Vlada, ocijenivši u raspravi da zakon ugrožava pravo građana na pristup informacijama, da sprječava curenje u javnost velikih državnih afera. Šime Lučin (SDP) smatra da se, po predloženom zakonu, po proizvoljnoj ocjeni lokalnih ili drugih čelnika tijela javne vlasti svaka informacija može proglasiti tajnom. Zakonu, kazao je, nedostaje neovisno tijelo koje bi nadziralo primjenu zakona, odnosno kontroliralo moguće zlouporabe. "Zakon vrijeđa sve hrvatske građane i njihovu zdravu pamet", ocijenio je Nikola Vuljanić (HNS), koji tvrdi da zakon, osim što izvan snage stavlja Zakon o pristupu informacijama, ne štiti građane koji prijavljuju zlouporabe. Ante Markov je rekao da Zakon neće podržati ni HSS, jer ne smije biti u neskladu sa Zakonom o pristupu informacijama. Protiv zakona izjasnio se i Pero Kovačević (HSP), budući da njime, tvrdi, nisu utvrđeni kriteriji po kojima neki podatak može dobiti stupanj tajnosti, te Doroteja Pešić Bukovac (IDS), koja je rekla da se "iz aviona vidi želja za skrivanjem podataka i posjeća na doba kada je sve bilo strogo povjerljivo".

ZAGREB - U cilju smanjivanja smrtnosti od infarkta srca i ostalih kardioloških oboljenja, Vlada je danas Ministarstvu zdravstva dala suglasnost da na teret državnog proračuna financira opremanje novih kardiokirurških odjela u kliničkim bolnicama u Osijeku i Splitu te proširenje kapaciteta kardiologije u zagrebačkoj KB Dubrava. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić je na sjednici Vlade istaknuo kako je u kolovozu 2005. njegovo ministarstvo počelo s programom intervencijske kardiologije, s ciljem da svaki srčani bolesnik iz bilo koje hrvatske bolnice može hitno biti prebačen u najbliži referentni centar, specijaliziran za posebne operativne zahvate. Na taj je način, ističe Ljubičić, od kolovoza 2005. do kolovoza prošle godine, smrtnost od infarkta smanjena na razini države za 20 posto, a u nekim županijama i za više od 50 posto.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas kako daje punu potporu radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje "radi dobar posao". Upitan nakon današnjeg potpisivanja ugovora u Banskim dvorima o osnivanju prava građenja za poduzetničke zone da komentira nezadovoljstvo koje su neki članovi Povjerenstva jučer izrazili jer nije preciznije naveo svoju pokretnu imovinu, premijer Sanader je odgovorio kako je "dio članova izrazio zadovoljstvo". Ujedno je pozvao i sve dužnosnike da iskoriste ovu priliku, "jer do sada nije bilo jasno treba li pokretnu imovinu prijaviti ili ne". "Pozivam ih da iskoriste ovo, kao što je to učinio niz dužnosnika, sa mnom na čelu i da prijave svoju pokretnu imovinu, jer ju svi imaju a nisu je prijavili", rekao je premijer.

ZAGREB - Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt danas je optužila premijera Ivu Sanadera da je dopunom svoje imovinske kartice ismijao hrvatsku javnost i izigrao rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, budući da, kako je rekla, nije udovoljio zahtjevu Povjerenstva da u kartici navede vrijednost svoje skupocjene zbirke satova, način njezina stjecanja te podrijetlo imovine kojom je satove stekao. Škare Ožbolt je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kazala da je hrvatska javnost i dalje ostala bez odgovora na pitanje kako je i kojim novcem premijer stekao zbirku satova, čija se vrijednost, smatra, uspoređuje s cijenom većeg stana u Zagrebu. Naknadno popunjavanje imovinskih kartica, dodala je, povlači za sobom i pitanje zašto svoje pokretnine HDZ-ovci nisu evidentirali odmah pri imenovanju na dužnosnička mjesta, te pitanje jesu li tu imovinu stekli u mandatu.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno je danas zatražio reformu mirovinskog sustava, a ako Vlada ne pokaže političku volju da to riješi, SSSH će uoči izbora organizirati referendum, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Čelnici najveće sindikalne središnjice rješenje socijalno neprihvatljivog položaja tzv. novih umirovljenika, koji su u mirovnu otišli nakon 1. siječnja 1999. godine, vide u povećanju aktualne vrijednosti mirovina. Također traže vraćanje obračunskog razdoblja za izračun mirovina na 10 najpovoljnijih uzastopnih godina, te smatraju da najniža mirovina za 30 godina mirovinskog staža ne bi smjela biti ispod 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Zahtjevaju smanjenje troškova upravljanja u drugom mirovinskom stupu, te preispitivanje uvjeta za ostvarivanje i visinu tzv. povlaštenih mirovina za državne dužnosnike.

ZAGREB - Tomislav Merčep prekjučer je zbog moždanog udara primljen u Klinički bolnički centar Zagreb i trenutno je smješten na intenzivni odjel Klinike za neurologiju, potvrdio je ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Željko Reiner. Merčep je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i pri svijesti, objavili su jutros mediji. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep bio je 1991. sekretar za narodnu obranu u Vukovaru, a potom pomoćnik ministra unutarnjih poslova koji je zapovijedao pričuvnom postrojbom u sastavu MUP-a, čiji su pripadnici ubili zagrebačku obitelj Zec, ali zbog proceduralne pogreške nikada nisu procesuirani. Protiv Merčepa se vodi predistraga zbog njegove navodne uloge u ratnim zločinima nad Srbima na području istočne Slavonije i Pakračke poljane 1991. te zatvaranju i mučenju civila na Zagrebačkom velesajmu.

ZAGREB - Središnji državni ured za upravu predstavio je danas program izobrazbe državnih službenika, kao značajan korak u reformi javne uprave. Na temelju tog programa državni službenici na jednom će se mjestu upućivati u nova znanja, sukladno zahtjevima moderne javne uprave. Programi izobrazbe sadrže širok raspon tečajeva, radionica i treninga oblikovanih po potrebama svakog državnog službenika. Državni tajnik Antun Palarić na predstavljanju je istaknuo kako je upravo sustavna briga za trajno stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih i javnih službenika jedan od ključnih uvjeta reforme javne uprave i jačanja upravnih kapaciteta. Za provedbu programa izobrazbe, koji bi u prvoj polovici godine trebalo proći 3000 državnih službenika, Vlada je osigurala 2 milijuna kuna, a značajnu potporu Centru za stručno osposobljavanje državnih službenika pruža i Kraljevina Danska.

ZAGREB - Novi voditelj za političke i ekonomske odnose delegacije Europske komisije u Hrvatskoj David Hutson razgovarao je danas s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimirom Jordanom o izborima za Hrvatski sabor te kako HSU gleda na pristupne pregovore o ulasku Hrvatske u EU, priopćio je danas HSU. Jordan je najavio da će HSU izaći samostalno na izbore, a o koalicijama će razmišljati nakon njih dodavši da je osnovica HSU-ova programa gospodarski razvoj Hrvatske. U tom je smislu istaknuo i odnose prema EU dodavši da postoji konsenzus parlamentarnih stranka o pristupanju Hrvatske EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙