FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blair danas objavljuje plan britanskog povlačenja iz Iraka

WASHINGTON/LONDON, 21. veljače 2007. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair u srijedu bi trebao pred parlamentom iznijeti plan povlačenja britanskih snaga iz Iraka, objavio je BBC.
WASHINGTON/LONDON, 21. veljače 2007. (Hina) - Britanski premijer Tony Blair u srijedu bi trebao pred parlamentom iznijeti plan povlačenja britanskih snaga iz Iraka, objavio je BBC.

Prema tom planu, od britanskog kontigenta koji broji 7.000 vojnika, prvih 1.500 trebalo biti povučeno u idućih par mjeseci a ukupno 3.000 do Božića.

Iz premijerskog ureda u Downing Streetu nisu željeli potvrditi to izvješće, no glasnogovornik premijera je objasnio kako je "primjereno da premijer prvo obavijesti parlament".

Izvori iz britanske vlade najavili su da bi proces povlačenja mogao biti usporen ako se situacija u Iraku pogorša, navodi BBC.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe potvrdio je za BBC da su američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair razgovarali u utorak.

"Dok Velika Britanija zadržava značajne snage u južnom Iraku, zadovoljni smo što su se uvjeti u Basri dovoljno popravili da omogućuju prijenos više nadzora na Iračane", rekao je Johndroe.

Glasnogovornik je naznačio kako i SAD namjeravaju reducirati broj svojih vojnika u Iraku nakon što prenesu odgovornost na Iračane.

"SAD dijeli isti cilj prijenosa odgovornosti na iračke snage sigurnosti i smanjivanja broja američkih postrrojbi u Iraku", rekao je Johndroe.

Demokratski senator i bivši predsjednički kandidat John Kerry ocijenio je kako bi administracija, nakon što je godinama oglašavala Blairovu odlučnu potporu u Iraku, sada treba posvetiti pozornost njegovoj novoj politici.

Očekivana objava rasporeda britanskog povlačenja iz Iraka, slijedi nakon što je "uspješno dovršena" Operacija Sinbad, koja je trebala omogućiti Iračanima da preuzmu vodeću ulogu u održavanju sigurnosti u Basri, navodi BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙