FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak gospodarstvenika Srbije i Virovitičko-podravske županije

VIROVITICA, 20. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska-gospodarska komora - Županijska komora Virovitica i Privredna komora Srbije, uz posredovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, organizirali su danas susret gospodarstvenika Srbije i Virovitičko-podravske županije.
VIROVITICA, 20. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska-gospodarska komora - Županijska komora Virovitica i Privredna komora Srbije, uz posredovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, organizirali su danas susret gospodarstvenika Srbije i Virovitičko-podravske županije.

Predstavnici dvadesetak tvrtaka iz Srbije razgovarali su o mogućnostima gospodarske suradnje s predstavnicima Eurovoća i KIO Keramike iz Orahovice, Opeca, Hrvatskih duhana, Silosa, Trgocentra i TVIN-a iz Virovitice, te Aropanona iz Slatine i Dibe iz Suhopolja.

"Zajednička budućnost u Europskoj uniji još nas više povezuje, jer zajedno možemo iskoristiti prednost prema nekim drugim tržištima", rekla je Bojana Ristić, generalna konzulica Republike Srbije u Vukovaru.

Direktor Biroa za regionalnu suradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić istakao je da je za Srbiju izuzetno važna suradnja sa susjedima, među kojima posebno mjesto zauzima Hrvatska.

"Naša međusobna suradnju i prošle godine bilježi visoku stopu rasta što pokazuje da su mogućnosti znatno veće nego što to brojke pokazuju. Prije svega želimo neposredno upoznati komore i gospodarstvenike u unutrašnjosti Hrvatske što bi kasnije trebalo rezultirati višim oblicima suradnje, a onda i većim opsegom vanjskotrgovinske razmjene", rekao je Miletić.

Hrvatska ima pozitivnu vanjskotrgovinsku razmjenu sa Srbijom od 55 milijuna dolara. Prošle je godine izvezeno robe u vrijednosti 142 milijuna dolara, a uvezeno 87 milijuna dolara. Virovitičko-podravska županija i Srbija ostvarile su 7,7 milijuna dolara razmjene.

S tvrtkama iz Srbije najviše surađuju KIO keramika iz Orahovice, koja na tamošnje tržište plasira pločice, Hrvatski duhani su u primarnoj proizvodnji duhana u Vojvodini zastupljeni s pet hrvatskih sorti duhana, tvrtka Eurovoće iz Orahovice sadni materijal nabavlja u Srbiji, a virovitički TVIN u Beogradu ima svoju tvrtku preko koje plasira namještaj.

Predsjednik Županijske komore Virovitice Ivan Slamić istaknuo je da su ovakvi susreti dobar put za uspostavu novih i obnovu starih gospodarskih odnosa.

Slamić, koji je i direktor tvornice namještaja TVIN, najavio je da će, ako pribave potrebne suglasnosti u Srbiji, možda već ove godine pokrenuti proizvodnju u dvjema tvornicama, jednoj u Beogradu, a drugoj u njegovoj okolici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙