FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crucianelli: Prevladane teškoće u odnosima s Hrvatskom

ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Diplomatski incident u odnosima Italije i Hrvatske je zaključen, potvrdio je u utorak podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Famiano Crucianelli senatskom odboru za vanjske poslove, izvijestila je agencija ANSA.
ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Diplomatski incident u odnosima Italije i Hrvatske je zaključen, potvrdio je u utorak podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Famiano Crucianelli senatskom odboru za vanjske poslove, izvijestila je agencija ANSA.

"Kratak trenutak teškoća u odnosima s Hrvatskom je prevladan", premda "žalosti što je došlo da zastoja" u odnosima Hrvatske i Italije zbog "iznenađujućih izjava predsjednika Stjepana Mesića", rekao je Crucianelli podnoseći izvješće senatskom odboru.

Crucianelli je odboru potvrdio da će Italija nastaviti pružati potporu Hrvatskoj na putu njene europske integracije i naglasio važnost "doprinosa Zagreba stabilizaciji balkanske regije", izvješćuje ANSA.

Podsjetivši na službenu Mesićevu izjavu od subote i istaknuvši "zadovoljstvo" talijanskog ministarstva vanjskih poslova tim činom, podtajnik je izrazio i želju za budućim gestama "na najvišoj institucionalnoj razini", kao što je već istaknuto i u subotnjim priopćenjima u kojima su Rim i Zagreb izrazili interes za održavanje talijansko-hrvatskog susreta na najvišoj razini, izvješćuje ANSA.

Slovenska agencija STA izvješćuje da je Crucianelli glede najavljenog hrvatskog ukidanja moratorija na stupanje na snagu ekološko-ribolovne zone 1. siječnja 2008. godine rekao da vlade u u Rimu i Ljubljani neće prihvatiti jednostrane hrvatske odluke te da Italija u razgovorima sa Zagrebom ustrajava da zonu treba uskladiti sa svim zainteresiranim državama i pravnim normama EU-a.

Pitanje imovine optanata jedno je od osjetljivih neriješenih pitanja između dvije države te Italija pozorno prati donošenje novih hrvatskih zakona o nekretninama, rekao je među ostalim Crucianelli, prenosi STA.

Senator Antonione je po Crucianellijevom izvješću istaknuo da je Italija među zemljama koje su najviše zainteresirane za uključenje svih država zapadnog Balkana u Europsku uniju i podržao je unaprijeđenje suradnje na sjevernom Jadranu. Antonione je napomenuo da su i odnosi Slovenije i Hrvatske povremeno složeni jer se dvije države još uvijek spore oko granice u Savudrijskoj vali što je po njegovom mišljenju besmisleno jer će uskoro obje biti članice EU-a, izvješćuje STA.

Antonione se zauzeo za normalizaciju odnosa s obje države premda otvorena pitanja više nije moguće "gurati pod tepih". "I Italija je napravila sramotan potez plativši ratnu odštetu nekretninama optanata", rekao je Antonione i dodao da je stoga pitanje nekretnina optanata i talijansko unutarnje pitanje.

Ne predlažemo poništenje sporazuma ili mijenjanje granice ali od Hrvatske i Slovenije tražimo pravednu odštetu, rekao je Antonione podsjetivši da su dvije države jednostrano, bez dogovora s Italijom ili drugim nasljednicama SFRJ, odlučile preuzeti i podijeliti dug od 110 milijuna dolara kojega bi po Osimskim sporazumima iz 1975. i Rimskom ugovoru iz 1984. Jugoslavija trebala platiti Italiji.

S obzirom da je dogovoreni iznos Slovenija platila sa zakašnjenjem a Hrvatska to još nije učinila po Antonionijevom mišljenju taj dogovor više nije važeći te bi, rekao je, Italija trebala zahtjevati najmanje revalorizaciju iznosa, izvješćuje STA.

Podtajnik Crucianelli se složio s mišljenjem da je odšteta optantima talijansko unutarnje pitanje te iznio mišljenje da bi revalorizacija iznosa bilo najviše što bi Italija mogla tražiti, izvijestila je slovenska novinska agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙