FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Regionalna konferencija o zatvorskom sustavu

ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Dvodnevna regionalna konferencija na kojoj predstavnici zemalja regije i Europske unije raspravljaju o unapređenju rada zatvorskih sustava i suradnji na tom području počela je u utorak u Zagrebu.
ZAGREB, 20. veljače 2007. (Hina) - Dvodnevna regionalna konferencija na kojoj predstavnici zemalja regije i Europske unije raspravljaju o unapređenju rada zatvorskih sustava i suradnji na tom području počela je u utorak u Zagrebu.

Nakon konferencije u Beogradu 2004., zagrebačka bi trebala uroditi Memorandumom o razumijevanju s Akcijskim planom zajedničkog programa Vijeća Europe (VE) i Europske komisije kojem je cilj razvijanje učinkovitog zatvorskog sustava uz poštivanje temeljnih ljudskih prava i standarda te poticanje regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi.

Na dvodnevnom skupu u zagrebačkom Županijskom sudu sudjeluju visoki predstavnici Vijeća Europe, hrvatskog Ministarstva pravosuđa, bivši i sadašnji upravitelji zatvorskih sustava Švedske, Austrije, Italije, Češke, Estonije te profesori s uglednih europskih sveučilišta.

Otvarajući konferenciju, ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je kako Hrvatska u sklopu reforme pravosuđa unapređuje i svoj zatvorski sustav, osobito u pravcu poštivanja ljudskih prava pritvorenih i zatvorenih osoba. To se, dodala je, čini proširenjem postojećih i gradnjom novih zatvora, kao i trajnim obrazovanjem zatvorskih službenika.

Istaknula je da je dosadašnja sudska praksa pokazala opravdanost uvođenja alternativnih kazni, poput društveno korisnog rada i uvjetnih kazni, što doprinosi rasterećenju zatvora.

Christos Giakoumopoulos, direktor Drugog direktorata VE za ljudska prava, drži kako u brojnim zatvorima u Europi vladaju loši fizički uvjeti, prenapučenost i nedostatak kretanja.

"No, nisu samo važne zgrade. Važno je među građanima proširiti svijet o humanom postupanju prema zatvorenicima jer se oni vraćaju u društvo i bitno je da ih se ne dehumanizira", rekao je.

Visoki dužnosnik VE smatra kako je upravo poštivanje ljudskih prava središnje pitanje zatvorskih sustava, o čijem poštivanju brine poseban Odbor VE-a za spriječavanje mučenja na temelju brojnih dokumenata o zatvorskim pravilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙