FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati državnih službi protiv mogućnosti smanjenja plaća

ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregovarački odbor sindikata državnih službi usprotivio se danas mogućnosti da se novim Zakonom o plaćama državnih službenika dijelu službenika smanje plaće.
ZAGREB, 19. veljače 2007. (Hina) - Pregovarački odbor sindikata državnih službi usprotivio se danas mogućnosti da se novim Zakonom o plaćama državnih službenika dijelu službenika smanje plaće.

Sindikalci u priopćenju upozoravaju da Središnji državni ured za upravu i Ministarstvo financija, koji su izradili zakonski prijedlog, predviđaju mogućnost smanjenja plaća državnih službenika pri njihovom razvrstavanju u nove platne razrede.

Prijedlogom zakona predviđa se zadržavanje postojeće razine plaća državnim službenicima koji bi po novom platnom sustavu imali manju plaću, ali najduže do 31. prosinca 2008.

Sindikati državnih službi prosvjeduju jer se time krši sporazum Vlade i sindikata potpisan 21. studenoga 2006. Njime je predviđeno da se Zakonom o plaćama državnih službenika utvrde koeficijenti radnih mjesta u platnim razredima koji će službenicima omogućiti profesionalno i materijalno napredovanje pri prvom razvrstavanju u platne razrede.

Pristup Vladina dijela povjerenstva, koje umjesto profesionalnog i materijalnog napredovanja dijelu državnih službenika nudi stagnaciju i nazadovanje nakon 1. siječnja 2009. godine, sindikati ocjenjuju neprihvatljivim jer se time umanjuju i očekivani učinci povećanja osnovice za plaće u 2009.

Istovremeno se državne službenike, koji se još nisu oporavili od reforme sustava plaća provedene za vrijeme koalicijske Vlade, kada im je plaća pala i za 30 posto, pokušava ponovno podijeliti na više i manje vrijedne proračunske korisnike, kaže se u priopćenju.

Smatramo da se u društvu sa sedam posto građana s VSS, kao i sustavu državne uprave u kojem su na više od 70 posto radnih mjesta raspoređeni službenici sa SSS i VŠS, ne mogu promicati jedino interesi jedne skupine zaposlenika, ističu sindikati podsjećajući da je osnovna plaća gotovo 80 posto zaposlenih u državnoj upravi ispod državnog prosjeka od 4.883 kune.

Ako Vladino povjerenstvo nastavi s praksom nametanja jednostranih i sporazumu suprotnih rješenja, sindikati državnih službi razmotrit će mogućnost povlačenja svojih predstavnika iz tog zajedničkog tijela, upozorava se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙