Prvo ispitivanje proveo je Ian Macdonald iz medicinske škole u Nottinghamu (V. Britanija) nad mladim, zdravim ženama koji je želio vidjeti hoće li piće bogato flavonoidom, supstancom sadržanom u zrnu kakaovca, potaknuti njihove mentalne funkcije na testu.
Iako kakao nije poboljšao rezultate testa u usporedbi sa skupinom koja nije dobila napitak, on je znatno pojačao protok krvi u njihovu mozgu tijekom dva do tri sata, istaknuo je liječnik.
Opsežnija istraživanja mogla bi pokazati obećavajući potencijal takvih pića u liječenju starijih osoba koje su pretrpjele male moždane udare i boluju od demencije.
Druga studija koju je vodio Norman Hollenberg iz medicinske škole u Harvardu (Massachusetts) nad osobama dobrog zdravlja starijim od 50 godina, također je ukazala na očito pojačan protok krvi u mozgu kod osoba koje su popile piće bogato flavonoidom.
Liječnik je proučavao učinak kakaa na Indijance Kuna u Panami koji su ga redovito koristili i ne boluju od arterijskog povišenog tlaka niti moždanih oboljenja u starijih osoba.
Oba su liječnika, predstavljajući radove na godišnjoj konferenciji Američkog društva za promidžbu znanosti, upozorila na preveliku konzumaciju čokolade.
Komercijalizirana čokolada bogata je i šećerom i masnoćom. Ovisno o procesu proizvodnje različite vrste čokolade sadržavaju različitu količinu flavonoida. Bijela čokolada primjerice sadrži zanemarivu količinu tog antioksidansa, dok je crna čokolada bogata tim vrlo korisnim sastojkom. Osim protektivnog djelovanja na kardiovaskularni sustav poznato je da kakao, glavni sastojak čokolade, sadržava flavonoid teobromid čiji je učinak protiv kašlja skoro tri puta snažniji od djelovanja kodeina.