Prerađeno je 694.000 tona šećerne repe i proizvedeno 96.000 tona šećera, od kojega je 60.000 tona već plasirano na inozemna tržišta, u zemlje Europske unije, rekao je Miroslav Kos, izvršni direktor sirovinskog sektora osječke šećerane Kandit "Premijer".
Dodao je kako je u stotoj jubilarnoj kampanji iz sirovog šećera proizvedeno i 20.000 tona bijelog šećera. Cilj je izvesti 80.000 tona šećera na inozemno tržište.
U ovogodišnjoj kampanji uz 470 stalno zaposlenih radnika angažirano je i 350 sezonskih radnika.
U osječkoj šećerani ističu kako i dalje ostaje problem uvoza jeftinog šećera kojega kupuju hrvatski prerađivači raznih prehrambenih artikala, od čokolada, bombona, proizvođači sokova i ostali, zbog čega domaći šećer nije lagano prodati na domaćem tržištu.
Unatoč dugogodišnjim pričama o potrebi ujedinjena i zajedničkog nastupa na tržištu tri hrvatske šećerane, (virovitička, županjska i osječka) od toga još uvijek nema ništa, kazao je Kos.
Dodao je kako je šećer sigurno jedini proizvod "kojemu prodajna cijena iz godine u godinu pada" pa je tako cijena od pet kuna po kilogramu, koliko je stajao prije više godina, sada "pala" na najnižu cijenu šećera i iznosi oko 4 kune po kilogramu.