FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak- vlasnici privatnih posjeda zaustavili gradnju dalekovoda

SISAK, 16. veljače 2007. (Hina) - Vlasnici obiteljskih imanja u Ulici Marijana Celjaka u naselju Zeleni brijeg u Sisku danas su javnim prosvjedom zaustavili nastavak radova na izgradnji i spajanju HEP-ova dalekovoda 2 x110 kV Mraclin-Pračno na trafostanicu Siscia.
SISAK, 16. veljače 2007. (Hina) - Vlasnici obiteljskih imanja u Ulici Marijana Celjaka u naselju Zeleni brijeg u Sisku danas su javnim prosvjedom zaustavili nastavak radova na izgradnji i spajanju HEP-ova dalekovoda 2 x110 kV Mraclin-Pračno na trafostanicu Siscia.

Radnike "Dalekovoda" i policijsku ophodnju, koju je pozvao izvoditelj radova, u privatnim vrtovima iza obiteljskih kuća i okućnica, između ceste Sisak-Martinska Ves Desna-Ivanić Grad i nasipa rijeke Save, dočekali su vlasnici privatnih imanja i rekli da neće dopustiti prolazak trase dalekovoda i radove preko svojih imanja, Oni nisu dali suglasnost na nepotpuno izvlaštenje, te tvrde da još nisu riješene njihove žalbe na prvostupanjska rješenja o nepotpunom izvlaštenju.

Ivan Tonković, Stjepan Cestarić i Stjepan Belovarić iznijeli su predstavnicima izvoditelja radova i policiji da bi dalekovod prolazio kroz njihove vrtove, preblizu njihovih kuća.

"Neprihvatljivo nam je da preko našeg zemljišta prolazi dalekovod, jer se radovi izvode bez studije utjecaja na okoliš", rekao je Belovarić dodajući da im nije poznat utjecaj zračenja na vrtove, u kojima uzgajaju povrće.

"Znanstvena istraživanja pokazuju da kumulativno zračenje u krugu od 50 metara izaziva kancerogene bolesti", rekao je. Prosvjednici su "izrazili i bojazan od gromova, kojima su za vrijeme meteoroloških nepogoda izloženi dalekovodi, što bi dovelo u neposrednu opasnost njihove domove i živote".

Prosvjednici su izvijestili predstavnika izvođača da su "od nadležnog tijela Državne uprave i HEP-a tražili izmještanja planirane trase, jer postoji alternativni pravac uz lijevu obalu Save, kojemu je vlasnik Hrvatska vodoprivreda, a što ne bi ugrozilo njihove voćnjake, vrtove i okućnice".

"Izrazili su ogorčenost što su HEP i 'Dalekovod' na vlasnike imanja i njihove obitelji, okupljene na prosvjedu, poslali policiju", napominjući da su mnogi od njih bili hrvatski dragovoljci i branitelji.

Predstavnici "Dalekovoda" upoznali su prosvjednike da "radove izvode po zakonu i građevinskoj dozvoli od listopada 2006. te da im stajanje na trasi stvara štetu".

Na policijski prijedlog, radnici "Dalekovoda" prekinuli su posao na trasi, dok su se prosvjednici mirno razišli kućama, uz dogovor da će se njihovi predstavnici naći u ponedjeljak i pokušati riješiti nastali spor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙