FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Sisak tužio Inu i zatražio 11 milijuna kuna naknade štete za štetne imisije

SISAK, 5. veljače 2007. (Hina) - Grad Sisak podnio je danas sisačkom Općinskom sudu sudsku tužbu protiv Ine d.d. Zagreb zbog štetnih imisija zatraživši od Ine naknadu štete u iznosu od 11 milijuna kuna.
SISAK, 5. veljače 2007. (Hina) - Grad Sisak podnio je danas sisačkom Općinskom sudu sudsku tužbu protiv Ine d.d. Zagreb zbog štetnih imisija zatraživši od Ine naknadu štete u iznosu od 11 milijuna kuna.

Tužbu je danas u Općinski sud predao pravni zastupnik Grada Siska odvjetnik Marko Rafaj iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Ivan Rafaj i Marko Rafaj u Sisku.

Ispred zgrade Općinskog suda odvjetnik Rafaj je izjavio kako "Grad Sisak od Ine traži da prestane s onečišćenjem okoliša, da u okoliš više ne ispušta štetne emisije iz Rafinerijskih postrojenja u Sisku, te da Ina regulira štetne emisije kao što se ranije obavezala, a što do sada nije učinila".

"Drugi tužbeni zahtjev Grada Siska protiv Ine, naveden u sudskoj tužbi, naknada je štete u iznosu od 11 milijuna kuna", dodao je.

Predaji tužbe Grada Siska protiv Ine nazočan je bio i zamjenik sisačkog gradonačelnika Veljko Novak, koji je izvijestio da će se 11 milijuna kuna naknade štete uložiti za kupnju najmodernije opreme za rano otkrivanje tumora u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić".

Dodao je kako je vrijednost naknade štete od 11 milijuna kuna procijenjena "na temelju potrebnih ulaganja za kupnju najmodernije opreme za rano otkrivanje tumora".

Na pitanje novinara traži li Grad Sisak od Ine zatvaranje Rafineriju nafte u Sisku, zamjenik gradonačelnika Novak rekao je kako "Grad Sisak tužbom ne traži zatvaranje Ine, nego od Ine traži modernizaciju Rafinerijinih pogona u Sisku, da proizvodi proizvode koji su po kvaliteti prihvatljivi Europi i svijetu, te da u okoliš ne ispušta štetne imisije".

Zamjenik sisačkog gradonačelnika napomenuo je i kako je sudska tužba "podnesena protiv odgovornih osoba u Upravi Ine".

Odvjetnik Rafaj izrazio je nadu da će se sudski postupak "vrlo brzo završiti".

Napomenuo je da je "za sada prerano govoriti o tome hoće li Grad Sisak u sudskom postupku kao svjedoke pozvati oboljele od karcinoma i inspektore za zaštitu okoliša, hoće li zatražiti posebna vještačenja, što ovisi od odgovora na tužbu koji će dati Ina i što će se vidjeti tijekom sudskog postupka".

Pokretanje tužbenog postupka protiv odgovornih osoba u sustavu Ine d.d. Zagreb zbog onečišćenja okoliša u Sisku najavljeno je 23. siječnja, kada je takvu odluku donijelo sisačko Gradsko poglavarstvo.

Zbog prekomjernih imisija sumporovodika i benzena u siječnju, u Sisku je Gradska organizacija HSS-a pokrenula akciju "I ja sam svjedok" i potpisivanje peticije za obeštećenje žrtava onečišćenje, koju je do sada potpisalo više od 1000 Siščana.

Skupina građana, koji su oboljeli od karcinoma, pokrenula je inicijativu za osnivanje udruge oboljelih od karcinoma, čije je osnivanje najavljeno za 7. veljače.

Zbog onečišćenja je u Sisku osnovana i Sisačka eko akcija koja će u subotu, 10. veljače, pred Velikim kaptolom u Sisku, na glavnom sisačkom trgu, organizirati mirni eko prosvjed pod nazivom "Želim odmah čisti zrak".

Po podatcima Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, koncentracija sumporovodika u 2006. 99 puta je prekoračila granične vrijednosti utvrđene Uredbom o preporučenim i graničnim vrijednostima u Republici Hrvatskoj.

U razdoblju od prosinca 2003. do rujna 2006. godine prosječna mjesečna koncentracija benzena iznosila je 6,42 mikrograma na prostorni metar, a kretala se u vrijednostima od 1,52 do 15,9, dok je najveća imisija benzena zabilježena u veljači 2004. g., od 71,5 mikrograma u prostornom metru zraka.

Utvrđena preporučena vrijednost benzena iznosi 5 mikrograma po prostornom metru zraka, a dopuštena granična vrijednost je 10 mikrograma po prostornom metru.

Vrijednost benzena bila je veća od dopuštene u 16 od 29 mjerenih mjeseci, zbog čega je kakvoća zraka u Sisku, s obzirom na koncentracije benzena, treće kategorije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙