FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 15. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskoga sabora danas su raspravili HSP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o političkim strankama kojemu su uglavnom najavili uskratu potpore jer drže da nije u skladu s demokratskom praksom i ustavnim načelima. U ime Kluba zastupnika HSP-a Pero Kovačević je rekao da je svrha tog zakonskog prijedloga uvesti više reda na hrvatsku političku scenu koja ima 108 političkih stranaka od kojih se velik broj javlja tek uoči izbora. Stoga HSP predlaže da bi stranka za upis u registar političkih stranaka morala, u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona, podnijeti dokaz da ima najmanje pet tisuća članova, punoljetnih poslovno sposobnih ljudi. Dražen Bošnjaković (HDZ) rekao je da se njegova stranka ne slaže da zakon vrijedi retroaktivno i da stranke moraju u roku od šest mjeseci skupiti pet tisuća potpisa, ali podržava da vrijedi za ubuduće. Mato Arlović (SDP) rekao je, uz ostalo, da prijedlog ne može podržati jer nije valjano obrazložen, te zbog toga što dolazi u izbornoj godini kada nije dobro ograničavati prava političkih stranaka ni na koji način.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora danas su raspravili SDP-ov prijedlog o izjednačavanju primanja starih i novih umirovljenika, koji su u mirovinu otišli nakon reforme iz 1999. Damir Kajin (Klub IDS-a) istaknuo je da bez otvaranja novih radnih mjesta i povećanja gospodarskog rasta neće biti moguće povećati mirovine, upozorivši da ispodprosječnu mirovinu prima gotovo 630 tisuća umirovljenika. Naveo je da u Hrvatskoj ima oko milijun i 500 tisuća osiguranika prema nešto više od milijun i 80 tisuća korinsika. Pero Kovačević (Klub HSP-a) podržao je SDP-ov zakonski prijedlog i ispravljanje nepravde prema novim umirovljenicima, naglasivši važnost sustavnog rješavanja tog problema.

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Mirko Galić danas je na svoj zahtjev razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem o navodnim nepravilnostima u poslovanju, zbog kojih je nacionalnu radioteleviziju nedavno prozvao saborski zastupnik HSP-a Miroslav Rožić, priopćio je HRT. Galić je ponovio da HRT svim nadležnim tijelima stavlja na raspolaganje svu dokumentaciju o poslovanju, kako bi se utvrdila istina i tako zaustavila kampanja kojoj je namjera u izbornoj godini destabilizirati HRT, kaže glasnogovornik HRT-a Janos Roemer. U današnjem priopćenju Roemer ističe da nakon nastavka "medijskopolitičke kampanje" protiv nje, HRT opetovano traži od nadležnih državnih institucija da provjere navode zastupnika Rožića i s istinom izađu u javnost.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Kluba zastupnika Primorsko-goranske stranke, Slavonsko-baranjske hrvatske stranke i Međimurskog demokratskog saveza. Izaslanstvo je predstavilo predsjedniku Mesiću svoj Program decentralizacije i regionalizacije Republike Hrvatske s kojim će izaći na sljedeće parlamentarne izbore. Prilikom susreta izaslanstvo je upozorilo predsjednika Mesića i na Konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o političkim strankama koji predlaže HSP, a koji regionalne stranke smatraju udarom na stranke s manjim brojem članova te najavljuju podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona ako bude izglasan u tom obliku u Saboru.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predstavnike Hrvatskog društva sudskih vještaka, s kojima je razgovarao o značaju i vrednovanju njihova rada, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. Sudski vještaci su naglasili da njihov značaj u postupku donošenja sudskih odluka nije dovoljno priznat i plaćen. Rekli su da stoga traže da država adekvatno plati njihov rad i promijeni njihov status unutar poreznog sustava. Predsjednik Mesić istaknuo je važnost rada sudskih vještaka u postupku donošenja sudskih odluka te je naveo da je nužno i primjereno vrednovanje njihova rada.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Vijeća madžarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Predsjednika su izvijestili o problemima u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Riječi je bilo o zastupljenosti manjina u izvršnoj i lokalnoj vlasti, ravnopravnosti madžarskog jezika u Osječko-baranjskoj županiji te aktivnostima Madžarskog centra u Osijeku koji djeluje od 1999. Izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Vijeća Robert Jankovics zahvalilo je predsjedniku Mesiću na razumijevanju za svoje probleme i na dosadašnjoj potpori u ostvarivanju prava.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je donijelo odluku o raspisivanju poziva poduzetnicima za iskazivanje interesa za gradnju polivalentne sportske dvorane s 18.000 mjesta u Zagrebu za potrebe održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva 2009., koju bi Grad uzeo u dugoročni zakup. Poziv poduzetnicima koji su spremni izgraditi rukometnu dvoranu bit će otvoren 10 dana od dana objavljivanja. Gradnja dvorane mora početi do 1. srpnja ove godine, a Grad Zagreb bi trebao stupiti u posjed do 1. studenoga 2008. Poglavarstvo je danas imenovalo i stručno povjerenstvo za izradu projekta za rekonstrukciju Doma sportova.

PULA - Predsjednik ekološke udruge EKOP Istra Josip Anton Rupnik na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako državna vlast nije donijela odluku da se u Istri ne može raspisati referendum o izgradnji tvornice kamene vune "Rockwool" u Pićanu na Labinštini, kako je to nedavno izjavio predsjednik Županijske skupštine Anton Peruško, već samo da Istarska županija nije mjerodavna za raspisivanje takva referenduma. Upravo zato EKOP Istra i ostale udruge koje se protive gradnji tvornice kamene vune u Pićanu traže da se što prije raspiše referendum. Naime, smatra Rupnik, ustavno je pravo svakog građanina da živi u zdravu okolišu i da znade istinu o tome, a više od 6500 potpisa građana na peticiju protiv gradnje te tvornice ocijenio je dostatnim podatkom koji potvrđuje da su građani protiv gradnje tvornice.

ZAGREB - Likvidacijski upravitelj Sveučilišne bolnice u osnivanju u likvidaciji Marin Simunić danas je na konferenciji za novinare rekao da je ta bolnica vlasnik 3432 dionice Zagrebačke banke, kojima je prošlog tjedna ukupna vrijednost bila oko 38 milijuna kuna. Simonić je rekao da Sveučilišna bolnica u izgradnji ima na računu Zagrebačke banke 3432 dionice, kojima je pojedinačna vrijednost prošloga petka bila 11.000 kuna te da je riječ o neutrošenim sredstvima koja je zatekao 1. srpnja 1995., kada je postao likvidacijski upravitelj. Odluka o likvidaciji donesena je prije 12 godina. Iste godine je Zagrebačka banka izašla na burzu, no kako navode pojedini mediji, nije poznato koja je to nadležana osoba odlučila novce bolnice u likvidaciji uložiti u dionice Zabe.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je danas da su tijekom siječnja počeli operativni zahvati ugradnje umjetnih pužnica djeci hrvatskih branitelja u sklopu akcije "Dajmo da čuju", a dosad je operirano devetero od desetoro djece s liste za ugradnju. U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice za ugradnju umjetne pužnice preostalo je još jedno dijete budući da je operativni zahvat nekoliko puta odgađan zbog nepovoljnih medicinskih nalaza (upalnih procesa grla koji su onemogućavali operativni zahvat). Prva "prilagodba procesora govora" kod djece kojima su ugrađene umjetne pužnice obavit će se nakon 40-ak dana od dana implantacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙