FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Prodijeve izjave u Ljubljani - "hladan tuš" ili "ponovno oživljavanje" starih problema

LJUBLJANA, 17. siječnja (Hina) - Ljubljanske izjave talijanskog premijera Romana Prodija, što ih je tršćanski list "Il Piccolo" interpretirao kao najavu revizije ugovorno riješenog pitanja odštete za imovinu talijanskih 'esula' koji su nakon drugog svjetskog rata iselili iz dijelova Hrvatske i Slovenije, doživljene su kao iznenađenje u dijelu slovenske javnosti.
LJUBLJANA, 17. siječnja (Hina) - Ljubljanske izjave talijanskog premijera Romana Prodija, što ih je tršćanski list "Il Piccolo" interpretirao kao najavu revizije ugovorno riješenog pitanja odštete za imovinu talijanskih 'esula' koji su nakon drugog svjetskog rata iselili iz dijelova Hrvatske i Slovenije, doživljene su kao iznenađenje u dijelu slovenske javnosti.

Ako je točno da je Prodi u Ljubljani, uz proslavu "dobrodošlice euru", talijanskim reporterima rekao da o odšteti treba razgovarati od početka i tako "ponovo otvorio problem odštete za nacionalizirane nekretnine talijanskih državljana", onda je to zajedno sa sličnim izjavama šefa talijanske diplomacije Massima D'Aleme "hladan tuš", jer je sadašnja talijanska vlada lijevog centra u Sloveniji tretirana kao naklonjenija rješenju bilateralnih pitanja od ranije Berlusconijeve desnice, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

No, kako dodaje komentator lista bližeg opoziciji, takav pristup Italije morao bi više brinuti Hrvatsku nego Sloveniju.

"Slovenija je već snažno ukotvljena u Europskoj uniji i NATO savezu, pa o očekivanjima Italije može razmišljati mnogo rasterećenije od Hrvatske koja još pregovara o ulasku u EU, pa će Italiji morati popustiti u mnogo većoj mjeri nego što je to u pristupnim pregovorima učinila Slovenija", komentira Prodijeve izjave i njihove medijske interpretacije u "Dnevniku" Franco Juri.

List podsjeća da je D'Alema prigodom nedavnog službenog posjeta Ljubljani za problem isplate odšteta za nacionalizirane nekretnine esula rekao da se radi o 'delikatnom pitanju' koje će zahtijevati mnogo 'ponovnog proučavanja' i da ga treba riješiti između Italije, Slovenije i Hrvatske, dok je šef slovenske diplomacije ponovio da stvar smatra sa slovenske strane riješenom Osimskim sporazumima i Rimskim sporazumom iz 1983. godine (sporazumima između Italije i bivše SFRJ kojih su nasljednice Hrvatska i Slovenija).

List podsjeća i na izjavu nekadašnjeg talijanskog ministra vanjskih poslova Renata Ruggiera u Ljubljani 2001. godine da između Italije i Slovenije " više nema otvorenih pitanja".

Vodeći slovenski dnevnik "Delo" u vezi s Prodijevim posjetom Ljubljani i najavama ponovnih razgovora o pitanju nekretnina esula navodi da je riječ o "ponovnom oživljavanju starih problema".

"Nakon medijskih pohvala Sloveniji kao 'slavenskoj Švicarskoj' medijski prikazi Slovenije opet su postali standardni i vjerojatno realnije prikazuju odnose, potvrđujući ono što je izranjalo već nakon D'Alemina posjeta prije tjedan dana: Ruggiero nije slučajno izbačen iz nekadašnje Berlusconijeve vlade. Njegova svečana izjava da stare ugovore treba poštovati, koja ga je u Sloveniji učinila omiljenim, nikako nije po volji niti sadašnjoj talijanskoj vladi lijevog centra", navodi "Delo" koje iznosi i kraću kronologiju problema nekretnina nekadašnjih talijanskih izbjeglica u optici odnosa s Italijom od međunarodnog priznanja Slovenije 1992. godine.

Osvrćući se na pisanje talijanskog tiska o tom pitanju, "Delo" prenosi tvrdnje tršćanskog lista "Il Piccolo" da Prodi i Janša o tom pitanju nisu posebno razgovarali, no da njihova "usputna razmjena primjedbi" potvrđuje da "problem imovine esula iz Istre i Dalmacije neće biti riješen bez kompleksnih pregovora sa Slovenijom i Hrvatskom" i da se iz Janšina javnog nastupa moglo razabrati "da Slovenija nema ništa protiv novih talijanskih zahtjeva".

No, prenosi "Delo" iz tršćanskog lista, "nije poznato što o tome misli Hrvatska koju još nitko nije ništa pitao".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙