FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada "Goranov vijenac" pjesniku Mili Stojiću

ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Ovogodišnja pjesnička nagrada Goranov vijenac bit će dodijeljena pjesniku Mili Stojiću za ukupan prinos hrvatskoj pjesničkoj umjetnosti na svečanosti u Lukovdolu, 21. ožujka.
ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Ovogodišnja pjesnička nagrada Goranov vijenac bit će dodijeljena pjesniku Mili Stojiću za ukupan prinos hrvatskoj pjesničkoj umjetnosti na svečanosti u Lukovdolu, 21. ožujka.

Odluku o tome donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Nikica Petrak, Adriana Škunca i Tvrtko Vuković, izvijestio je danas Branko Čegec, predsjednik Goranova proljeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava 44. put.

U sklopu Goranova proljeća dodjeljuje se i nagrada Goran za mlade pjesnike, koja je pripala pjesnikinji Mariji Andrijašević za rukopis "dedukcija, dedukcija, moj watsone (trilogija)".

U obrazloženju nagrade napominje se kako je Goranov vijenac dodijeljen Mili Stojiću (1955.) za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, autoru jednoga od najprovokativnijih i najzanimljivijih opusa suvremenoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesništva.

"Riječ je o pjesniku koji se iznova hvata u koštac s vječnim temama poput života, ljubavi, mira, radosti, sna", navodi se i dodaje kako te teme obično bivaju obrađene tako da ih se sučeli s njihovim suprotnostima - smrću, mržnjom ratom, tugom, stvarnošću.

Stručno povjerenstvo napominje kako je njegov opus mjesto humanizacije, provokacije i prijepora dvaju literarnih konteksa, ali i točka iz koje iznova može početi komunikacija među njima.

U obrazloženju nagrade Goran napominje se kako je Marija Andrijašević pohvaljena na prošlom natječaju te da se njezino pjesništvo oslanja na američku "ispovijednu" školu poezije koja je dokumentirala osobne patnje i traume.

Nagradu Goranov vijenac lani je dobila Andriana Škunca, a nagradu Goran za mlade pjesnike Branislav Oblučar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙