FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova EU-a započeli su u ponedjeljak u Bruxellesu redoviti mjesečni sastanak na kojem će u središtu pozornosti biti Srbija i Kosovo. Očekuje se da će ministri podržati posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji će im predstaviti svoj prijedlog za rješenje konačnog statusa Kosova te uputiti ohrabrujući signal Beogradu u pogledu budućih odnosa s EU-om. Predsjedatelj Vijeća EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je po dolasku na sastanak da ne očekuje nastavak sukobljavanja s Rusijom oko Kosova.

LJUBLJANA - Prema glavnom tonu slovenskih medija posljednjih dana, čini se da su razlike u gledanjima na neriješena granična pitanja glavni problem u određivanju preciznijeg termina za zajednički sastanak hrvatske i slovenske vlade, a ujedno i razlog zbog kojega nije došlo do neformalnog sastanka predsjednika Janeza Drnovšeka i Stjepana Mesića u Bjelovaru. Kako je u ponedjeljak prenijelo ljubljansko Delo, Drnovšek je u subotu prilikom susreta sa slovenskim novinarima u mjestu Zreče izjavio da je protiv zaoštravanja odnosa s Hrvatskom, ali da dvije vlade trebaju sjesti i početi rješavati otvorena pitanja, kako odnosi ne bi stalno dolazili u ciklične krize i incidentne situacije. Drnovšek međutim nije potvrdio pretpostavke da je od susreta s Mesićem odustao na sugestiju vlade, što je u komentaru iznio oporbi bliži ljubljanski Dnevnik, nego je otkazivanje susreta obrazložio nedostatkom novih elemenata u dijalogu između država.

SARAJEVO - Europska komisija postavila je 2. ožujka kao novi rok do kojega političari u BiH moraju postići dogovor o reformi policije no premijer Republike Srpske Milorad Dodik odmah je najavio kako je spreman odustati od približavanja Europskoj uniji ukoliko je cijena za to ukinuće entitetske policije. Zamjenik Visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian potvrdio je kako je krajni rok za dogovor 2. ožujka jer je taj datum vezan uz mogućnost da se početkom ljeta između BiH i Europske komisije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ne bude li poštovan ovaj rok, potpisivanje sporazuma bilo bi odgođeno najmanje za godinu dana. Premijer Dodik je međutim odlučno ustvrdio kako, bez obzira na ciljeve reforme, policija Republike Srpske mora ostati.

BRUXELLES - Povjerenik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana obazrivo je u ponedjeljak odgovorio na najnoviju ponudu Irana za obnovom pregovora s međunarodnom zajednicom oko svog nuklearnog programa. Solana je kazao da je i dalje realističan te kako misli da Iran zna što mu je činiti.

BAGDAD - Dvanaest pobunjenika je ubijeno a 16 uhićeno u akciji američkih i iračkih snaga sigurnosti u u ponedjeljak u području južno od Baqoube, priopćili su irački vojni izvori. Združene američko-iračke snage izvele su u zoru operaciju u al-Dawasiru, oko 10 kilometara južno od Baqoube, glavnog grada provincije Diyala sjeveroistočno od Bagdada. Te se snage već mjesecima sukobljuju sa sunitskim borcima i šijitskim milicijama. Dvojica ubijenih pobunjenika imala su egipatske putovnice, doznaje se iz istog izvora. U toj je operaciji, u kojoj je zaplijenjena velika količina oružja, poginuo jedan irački vojnik a dvojica su ranjena.

BAGDAD - Dvije bombe eksplodirale su u ponedjeljak u blizini dviju tržnica u Bagdadu pri čemu je poginulo najmanje devet ljudi a nekoliko desetaka je ranjeno, doznaje se od očevidaca i policijskih izvora. U eksploziji automobila bombe na tržnici Shorja u središnjem Bagdadu, nakrcanoj štandovima i dućanima s odjećom, poginulo je najmanje četvero ljudi, priopćila je policija. Eksplozija je odjeknula širom Bagdada, nakon čega se uzdigao gusti crni oblak dima. Na tržnici Bab al-Sharji, također u središnjem dijelu grada i glavnom punktu sunitskih i šijitskih trgovaca, poginulo je u eksploziji bombe postavljene uz vestu najmanje pet ljudi.

ZURICH - Jedan željezničar je ozlijeđen u nedjelju navečer na željezničkom kolodvoru u Zurichu u sudara dvaju vlakova, priopćila je u ponedjeljak mjesna policija. Njemački vlak ICE, koji je bio prazan, i švicarski vlak sudarili su se prilikom izvođenja manevra. U sudaru su dva vlaka iskočila iz tračnica i prevrnula se na stranu. Prema prvim informacijama strojovođa ICE-a nije poštivao signal. Šteta je procijenjena na 250.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙