FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru podržali su danas interpelaciju kojom je Klub regionalnih stranaka Vladu pozvao na odgovornost zbog lošeg stanja u tekstilnoj i obućarskoj industriji, dok su vladajući isticali da je sadašnja vlada prva koja je uopće učinila nešto za tekstilnu industriju. Oporbenjaci su upozorili da je riječ o izvoznim industrijskim granama, u kojima je zaposleno 38 tisuća ljudi, značajno potplaćenih u odnosu na hrvatski prosjek. Upozorili su i da je većina tekstilne i obućarske industrije skoncentrirana na sjeverozapadu Hrvatske te da bi nastavak njezina propadanja zbog nelojalne konkurencije s Dalekog istoka, mogao dovesti do socijalne katastrofe u tim krajevima.

ZAGREB - "Ne želim govoriti o SDP-ovim glupostima", odgovorio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić na SDP-ove optužbe da je odgovoran za slučaj Brodosplit. SDP je, naime, u saborsku proceduru uputio zahtjev za Vukelićevom smjenom, tvrdeći da je, unatoč upozorenjima, kao predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita Upravi omogućio sklapanje štetnih ugovora, kojima je ta državna tvrtka oštećena za šest milijuna američkih dolara. Odbacio je i SDP-ovu tvrdnju da je ignorirao upozorenja o štetnosti ugovora na sjednici Nadzornog odbora, a ne brine ga, kaže, ni istraga austrijskog Interpola i policije, jer, ističe, nema nikakve krivnje ni odgovornosti, niti je radio bilo kakve nečasne radnje.

OSIJEK - Sudska medicinska vještakinja psihijatrica Željka Vukšić-Mihaljević pregledala je danas u osječkom KB-u Branimira Glavaša, a izvješće o procesnoj sposobnosti ili nesposobnosti do petka treba dostaviti istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku Mariju Kovaču. O pregledu je izvijestio glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac. Dr. Včev, predsjednik Stručnog liječnikog konzilija koji se skrbi za Glavašeno zdravstveno stanje, i danas je ponovio kako je Glavašeno zdravsteno stanje daleko bolje od dana kada je dovezen u osječku bolnicu, nakon 37 dana štrajka glađu. No, izraženi su neurološki problemi koji su potvrđeni i na snimkama glave i vratne kralježnice, a za taj oporavak potrebno je tri do šest mjeseci.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader pozvao je danas Vijeće za kulturna dobra da što prije donese odluku o tome gdje će se smjestiti skulptura Apoksiomena, a osobno se izjasnio za njegov smještaj u Malom Lošinju, budući da je i pronađen u tom arhipelagu. Ne želeći se, kako je rekao, miješati u stručna pitanja, Sanader je istaknuo da bi ta skulptura, kao jedno od najvrjednijih hrvatskih arheoloških nalaza, pomogla i razvoju lošinjskog turizma. Ministar kulture Božo Biškupić na početku sjednice izvijestio je da je kip Apoksiomena ponovno vraćen u Hrvatsku, nakon što je bio izložen u Firenci gdje ga je, prema broju prodanih ulaznica, vidjelo više od 80 tisuća ljudi.

RIJEKA - Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci istaknuo da ta stranka nema "plan B" za slučaj odsutnosti predsjednika Ivice Račana, već da imaju samo "plan A", te da u stranci nema razloga za zabrinutost, osim one za zdravlje predsjednika SDP-a. Naveo je da se u SDP-u nije ni otvarala tema mogućeg Račanova nasljednika na mjestu predsjednika stranke te da je Račan i dalje SDP-ov kandidat za premijera. Komadina upozorio kako je dobio dojavu da u nekim dijelovima Rijeke neke osobe po stanovima prikupljaju novac za "pomoć Ivici Račanu", te je s tim u vezi pozvao građane da takvima ne nasjedaju. Komadina je rekao da je o tome doznao jučer te da je izvijestio policiju.

KOSTRENA - Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Ana Knežević (SSSH), predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović i povjerenik SMH u Brodogradilištu "Viktor Lenac" u stečaju Damir Bačinović poduprli su danas na konferenciji za novinare predloženi stečajni plan tog brodogradilišta. Smatraju da će, ako se taj plan prihvati, brodogradilište imati budućnost te dobro poslovati i bez državnih potpora. Predstavnici sindikata novinarima su danas dali preslike dopisa u kojima su potporu predloženu stečajnom planu iskazali i Ministarstvo financija i Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod.

ZAGREB - Novi sindikat ustvrdio je danas da Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva nije kvalitetan, jer je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić njime nagradio samo liječnike i glavne sestre u bolnicama, dok je ostale kaznio s minimalnim dodacima i dodatnim poslom. Reagirajući na jučerašnji intervju ministra Ljubičića Vjesniku, sindikat ga je optužio da je nezdravstvene djelatnike "zavarao" s dodatkom od pet posto, ukinuvši im pritom dodatke koji su im pripadali za rad na odjelima (od osam posto do 25 posto). Sindikalci su Ljubičića također prozvali da je prema pripravnicima sa srednjom stručnom spremom pokazao "maćehinski odnos", te da je samo liječnicima omogućio 10 posto dodatka na odgovornost, iako su medicinske sestre jednako odgovorne pred zakonom.

ZAGREB - Osnivanje posebnih razreda u međimurskim osnovnim školama za Rome prvašiće koji ne znaju hrvatski jezik nije neustavno i ne predstavlja njihovu segregaciju i diskriminaciju, no takva praksa u višim razredima je neprihvatljiva i neopravdana, zaključio je danas Ustavni sud razmatrajući ustavnu tužbu 14-ero romske djece koji su 2001. morali pohađati posebne razrede. Smatrajući da su u posebne razrede raspoređeni isključivo zbog svog rasnog i etničkog podrijetla, djeca su tužila četiri međimurske osnovne škole, državu, županiju i Ministarstvo prosvjete i športa. Od redovnih sudova tražili su da se posebni romski razredi ukinu i da ih se rasporedi u etnički mješovite razrede, no Općinski i Županijski sud u Čakovcu to su odbili, pa su djeca podnijela i ustavnu tužbu.

ZAGREB - Suprotno očitovanju državnog vrha, nevladine udruge ocijenile su danas da je postupak sigurnosne provjere kandidata za članove Savjeta za razvoj civilnog društva bio nezakonit i protuustavan, između ostalog, jer nije vrijedila uredba po kojoj su sporne provjere obavljene. Predstavnici Centra za mirovne studije, GONG-a i Zelene akcije smatraju da stara uredba po kojoj su obavljene sigurnosne provjere ne vrijedi od 30-og dana stupanja na snagu Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Taj je zakon na snazi od sredine kolovoza prošle godine. Udruge tvrde da Vlada nije ispoštovala zakonsku odredbu prema kojoj je u roku od 30 dana od usvajanja zakona trebala donijeti uredbe vezane uz unutarnje ustrojstvo sigurnosno-obavještajnih agencija i druge uredbe propisane tim zakonom.

ZAGREB - Bolesti srca i krvnih žila, kardiovaskularne bolesti, predstavljaju "ubojicu broj jedan" suvremenoga čovjeka, a glavni su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, upozoreno je danas u povodu skorog pokretanja javnozdravstvenog projekta "Za moje srce". Među najopasnijim su bolestima srca i krvnih žila srčani udar, moždani udar, koronarna bolest srca (aterosklerotska suženja koronarnih arterija koje opskrbljuju srčani mišić krvlju) i ishemijska bolest srca kao poremećaj protoka arterijske krvi kroz srčano tkivo, priopćilo je Hrvatsko kardiološko društvo. Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb Željko Reiner, koji je i jedan od vodećih liječnika za bolesti srca i krvnih žila u Hrvatskoj, ističe zabrinjavajući podatak da je u Hrvatskoj svaka druga smrt prouzročena upravo kardiovaskularnim bolestima.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvijestilo je danas kako je laboratorijskim pretragama u Hrvatskom veterinarskom institutu utvrđena klasična svinjska kuga u mjestu Bijelo Brdo u Osječko-baranjskoj županiji. Bolest je utvrđena u jednom dvorištu sa ukupno 94 svinje različitih dobnih kategorija. U cilju suzbijanja i sprječavanja širenja klasične svinjske kuge danas je provedena mjera eutanazije svih svinja u zaraženom dvorištu. U cilju kontrole bolesti u zaraženom području u krugu od 3 kilometra, koje obuhvaća mjesta Bijelo Brdo i Sarvaš, zabranjen je promet svih životinja.

ZAGREB - Akademik Slavko Mihalić, jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika druge polovice prošloga stoljeća, pokopan je danas na zagrebačkome groblju Mirogoju u nazočnosti obitelji, prijatelja i kolega te brojnih poklonika njegova pjesništva. U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), čiji je Mihalić bio redoviti član od 1991., oprostio se tajnik Razreda za književnost akademik Nikola Batušić, istaknuvši da je Mihalić bio jedan od najvećih poeta koje smo imali u posljednje vrijeme. Podsjetio je na izniman Mihalićev doprinos vodećoj hrvatskoj kulturnoj i znanstvenoj ustanovi, spomenuvši i Mihalićevu prevoditeljsku vrstnost koja se ogledala u prijevodima sa slovenskoga.

SISAK - Istražna sutkinja Županijskog suda u Sisku Višnja Vukić otvorila je istragu protiv Milana Pekića s područja Hrvatske Dubice zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Hrvatskoj Dubici i Baćinu kod H. Dubice u listopadu ratne 1991. godine, te mu je odredila pritvor. Milan Pekić jedan je od 15-ero osoba protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku 14. prosinca 2006. predalo istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da su od 18. do 21. listopada ratne 1991. godine počinili ratni zločin nad 56 hrvatskih civila iz Hrvatske Dubice, Cerovaljana i Baćina. Uhićen je na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Hrvatskoj Dubici, 4. veljače, na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Županijski sud u Sisku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙