FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ani Magaš smanjena kazna s osam na pet godina

ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Vrhovni sud djelomično je usvojio žalbu Ane Magaš, 28-godišnje Zadranke osuđene za ubojstvo supruga, i smanjio joj zatvorsku kaznu s osam na pet godina zatvora.
ZAGREB, 6. veljače 2007. (Hina) - Vrhovni sud djelomično je usvojio žalbu Ane Magaš, 28-godišnje Zadranke osuđene za ubojstvo supruga, i smanjio joj zatvorsku kaznu s osam na pet godina zatvora.

Osuđenoj je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru u kojemu je od 19. ožujka 2005. kada je i počinila zločin.

Vrhovni sud je potvrdio da je optužena prekoračila granice nužne obrane, kao što je to utvrdio i zadarski Županijski sud, ali je odlučio kaznu smanjiti za tri godine.

Sud nije udovoljio zahtjevu obrane da se Anu Magaš oslobodi, niti je uvažio stav da je ubojstvo počinila u nužnoj obrani jer je spašavala život od supruga Lucijana (33) koji ju je napao. Također nije udovoljeno zahtjevu obrane da se ukine prvostupanjska presuda i ponovi suđenje pred drugim sudom.

Žalbu tužiteljstva, koje je tražilo još veću kaznu, vrhovni su suci u cijelosti odbili.

Branitelji osuđenice Jadranka Sloković i Ljubiša Drageljević zadovoljni su smanjenjem kazne, no smatraju da je s obzirom na sve okolnosti kaznenog djela kazna trebala biti još blaža.

"Presuda je kompromis između zahtjeva za ukidanjem i povećanjem kazne. Smatramo da je kazna previsoka jer sudska praksa za prekoračenje nužne obrane poznaje puno blaže kazne", kazala je Jadranka Sloković, s kojom se složio i Drageljević.

Oni su, naime, na sjednici povodom žalbi na prvostupanjsku presudu u siječnju ove godine citirali 20-ak presuda Vrhovnog suda u kojima je u pravilu za prekoračenje nužne obrane dosuđeno dvije ili tri godine zatvora.

Vrhovni je sud zaključio da, suprotno tvrdnjama optužene, u pobijanoj presudi nema proturječnosti, niti su razlozi na kojima se zasniva nejasni. Također je utvrdio da je činjenično stanje potpuno i pravilno utvrđeno te da su zaključci prvostupanjskog suda o ocjeni vjerodostojnosti iskaza ispitanih svjedoka i analizi svih ostalih izvedenih dokaza logični, zakoniti i pravilni.

Sud je dao za pravo prvostupanjskom sudu koji je prihvatio obranu optužene da je bila napadnuta, da ju je u kuhinji suprug držao rukama za vrat i noge i da je ona s kuhinjskog elementa uzela nož i braneći se od njegovog napada ubola ga dok su se nalazili sučelice. Međutim, vrhovni suci smatraju da je optužena, ubodom nožem u supruga, prekoračila nužnu obranu, odnosno da je suprugov napad mogla odbiti i "obranom manjeg intenziteta" i na "manje pogibeljan način", a ne tako snažnim udarcem noža u desnu stranu leđa da je oštrica noža ušla u grudni koš.

"Mogla je odbiti napad npr. ubadanjem u neki drugi dio tijela a ne upravo tamo gdje su smješteni vitalni organi", stoji, među ostalim u obrazloženju presude.

Suci smatraju da je Ana Magaš tijekom nasrtaja supruga bila sposobna rasuđivati i izabrati obranu slabijeg intenziteta.

Pri ublažavanju kazne Vrhovni sud je uzeo u obzir ponašanje Ane Magaš prije i nakon zločina, te "ukupnost društvenih i osobnih uzroka koji su pridonijeli počinjenju konkretnog kaznenog djela".

"Odmjerenom kaznom zatvora u trajanju pet godina optimalno će se ispuniti zahtjevi kako generalne, tako i specijalne prevencije", zaključuje Vrhovni sud.

Ana Magaš prvi je put na zadarskom sudu osuđena zbog klasičnog ubojstva na devet i pol godina, no Vrhovni je sud presudu ukinuo i odredio novo suđenju. Ponovna osuđujuća presuda lani je izazvala negodovanje nevladinih udruga koje se bore za prava žena.

Pravomoćna presuda Ani Magaš objavljena je na internetskoj stranici Vrhovnog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙