FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 5. veljače 2007. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader danas su, nakon razgovora u Vladi s ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislavom Karamarkom, izvijestili kako je nadzorom utvrđeno da SOA nije obrađivala saborske zastupnice Milanku Opačić (SDP), Vesnu Škare-Ožbolt (DC) i Đurđu Adlešić (HSLS). Premijer Sanader nakon sastanka je naglasio da predsjednici države i Vlade zajedno vode računa o djelovanju sigurnosnih službi, kako bi one postupale u skladu sa standardima EU i NATO-a i ispunile svoju zadaću u čuvanju nacionalne sigurnosti. Da u postupanju SOA-e nije bilo nezakonitosti potvrdio je i predsjednik Mesić. Sanader se osvrnuo i na slučaj sigurnosne obrade članice Savjeta za razvoj civilnog društva Sandre Benčić, rekavši kako je utvrđeno da je bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj imala zakonsko pravo zatražiti sigurnosnu provjeru članova Savjeta, ali da je to "politički apsolutno neprihvatljivo".

ZAGREB - MUP i izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj danas su predstavili rezultate prve faze projekta "Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom" (NISUDG), kojim se unaprjeđuje upravljanje i nadzor nad hrvatskim graničnim prijelazima. U 26 mjeseci primjene prve faze projekta, tijekom koje su granični prijelazi Pleso i Bajakovo priključeni na "Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom", taj je sustav, rečeno je na prezentaciji, pokazao odlične rezultate, budući da je upravljanje graničnim prijelazima unaprijeđeno, od ručnog unosa podataka u potražne bate do izravnog upita, provlačenjem dokumenata na temelju bar kodova u putnim ispravama. Drugom fazom projekta, ukupno vrijednog 2,5 milijuna eura, novim se sustavom, koji se primjenjuje u državama EU, namjerava opremiti još sedam graničnih prijelaza, dok bi treća faza obuhvatila 25 prijelaza što bi, po ocjeni ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, značilo da je novim sustavom pokriveno 70 posto granice.

SISAK - Grad Sisak podnio je danas sisačkom Općinskom sudu sudsku tužbu protiv Ine Zagreb zbog štetnih imisija zatraživši od Ine naknadu štete u iznosu od 11 milijuna kuna. Tužbu je danas u Općinski sud predao pravni zastupnik Grada Siska odvjetnik Marko Rafaj iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Ivan Rafaj i Marko Rafaj u Sisku. Na pitanje novinara traži li Grad Sisak od Ine zatvaranje Rafineriju nafte u Sisku, zamjenik gradonačelnika Veljko Novak rekao je kako "Grad Sisak tužbom ne traži zatvaranje Ine, nego od Ine traži modernizaciju Rafinerijinih pogona u Sisku, da proizvodi proizvode koji su po kvaliteti prihvatljivi Europi i svijetu, te da u okoliš ne ispušta štetne imisije".

SPLIT - U Splitu su danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić potpisali ugovor o kupoprodaji zgrade od društva "Dalma" za potrebe Sveučilišnog centra stručnih studija. Zgrada, vrijedna 9 milijuna kuna, otkupljena je na način da je Ministarstvo znanosti prebilo porezna potraživanja Ministarstva financija u iznosu od 4 milijuna i 144 tisuće kuna, a ostatak je osiguralo Sveučilište u Splitu. U opremanje zgrade na splitskom predjelu Kopilici, površine gotovo 2 tisuće metara četvornih, Sveučilište će uložiti još milijun kuna, a na uporabu Centru stručnih studija bit će predana za mjesec dana, najavio je rektor Pavić.

BJELOVAR - HSS traži da se provede referendum o ulasku Hrvatske u NATO, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Bjelovaru predsjednik stranke Josip Friščić navodeći da se mora čuti što građani žele, a politika mora biti u službi volje građana, tj. mora ju poštivati. Istaknuo je da se ovih dana špekulira da je referendum nepotreban, da je skup i znači trošenje vremena, no u HSS-u smatraju da se bez njega ne može. Friščić je upozorio i kako se ovih dana, kada je Slovenija u slučaju crpljenja nafte i plina iz podmorja pokazala svoje pretenzije prema Hrvatskoj, uvidjelo da je HSS bio u pravu kada je tražio da se Sabor odredi prema ZERP-u, jer je taj dokument sada poslužio kao podloga za zaštitu hrvatskih interesa.

RIJEKA - Predstavnici brodograđevnih sindikata pri Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) danas su na konferenciji za novinare pozvali Vladu da omogući da programi restrukturiranja pet državnih brodogradilišta budu dostupni javnosti te najavili da će ustrajati u zahtjevu da sindikati budu uključeni u pregovore o brodogradnji s Europskom unijom. Na konferenciji za novinare bili su predstavnici HUS-ovih sindikata u brodogradilištima "Brodosplitu", "Brodotrogiru", "Kraljevici", "3. maju" i "Uljaniku" te predsjednik HUS-a, koji je i član Vladina Povjerenstva za brodogradnju Ozren Matijašević. Matijašević je kazao da su, unatoč obećanjima iz Vlade, programi restrukturiranja izrađeni bez sindikata te da su Europskoj komisiji upućeni na neprimjeren način.

ZAGREB - Epidemija gripe stigla je u Hrvatsku i napunila ambulante, a ove će godine broj oboljelih od gripe biti znatno veći od lanjskog, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Prijave nam stižu iz cijele Hrvatske, potvrdila je danas voditeljica Epidemiološke službe HZJZ-a Ira Gjenero Margan. Trenutno se kod većine bolesti respiratornog sustava praćenih visokom temperaturom radi o gripi, a ne virusnim oboljenjima, kaže Gjenero Margan dodajući da je to posebno izraženo po školama, gdje zbog gripe zna izostati polovica razreda. U ovom trenutku službeno je prijavljeno samo 600 do 700 slučajeva, no stvarni broj daleko je veći.

ZAGREB - Drugi korak - Centar za društvenu integraciju seksualnih i rodnih manjina ocijenio je danas da se većina parlamentarnih stranaka približila njegovim stajalištima, pa se uskoro može očekivati zakonsko rješenje koje bi objedinilo realne potrebe i ljudska prava istospolnih zajednica i stavove političkih stranaka. Drugi korak u priopćenju koje je potpisao njegov predsjednik Dorino Manzin izražava zadovoljstvo stajalištima Hrvatske seljačke stranke (HSS) u vezi s reguliranjem prava istospolnih zajednica koja je nedavno iznio predsjednik HSS-a Josip Friščić.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) predstavila je danas novi servis koji osobama s oštećenim sluhom omogućuje praćenje Dnevnika u 12 sati i 19,30 sati pomoću titlova. Uključivanjem teletekst stranice 888, u dnu zaslona mogu se pročitati riječi koje izgovara voditelj ili novinar. Informativni program ulaže velike napore da opravda naziv javne televizije, istaknuo je njegov glavni urednik Vladimir Rončević, dodajući kako je projekt titlovanja središnjih informativnih emisija pripreman oko godinu dana, a stajao je oko milijun kuna. Rončević je izrazio nadu da će se do travnja preko titlova moći pratiti i središnje vijesti Drugog programa.

ZAGREB - Film "Levijatan" Simona Bogojevića Naratha dobio je nagradu za najbolji animirani film i posebno priznanje žirija mladih na upravo završenom Međunarodnom festivalu kratkog filma Clermont-Ferrand, koji se održao od 26. siječnja do 3. veljače. U međunarodnoj konkurenciji jednog od najvećih i najprestižnijih festivala kratkoga filma u svijetu u Clermont-Ferrandu u Francuskoj, bilo je prikazano 75 filmova, izvijestio je "Kenges", producent filma. Nagrađeni je hrvatski film animirana inscenacija nastala prema motivima knjige "Levijatan" Thomasa Hobbesa iz 1651.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙