FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poruka biskup Valtera Župana za Dan života 4. veljače

ZAGREB, 3. veljače 2007. (Hina) - Predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj, krčki biskup Valter Župan, u poruci za Dan života koji se obilježava 4. veljače, pozvao je vjernike da se djelima i istinom odluče za čovjeka, život, narod i domovinu, objavila je Informativna katolička agencija (IKA).
ZAGREB, 3. veljače 2007. (Hina) - Predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj, krčki biskup Valter Župan, u poruci za Dan života koji se obilježava 4. veljače, pozvao je vjernike da se djelima i istinom odluče za čovjeka, život, narod i domovinu, objavila je Informativna katolička agencija (IKA).

"Ne dopustimo da nas strah od toga da budemo označeni kao nazadni obeshrabri i ušutka pred onima koji novcem i užicima uspavljuju ljude i otupljuju ih ispraznim sloganima", ističe, uz ostalo, u poruci biskup Župan.

Navodi kako Bog dolazi čovjeku da bi raskinuo lanac smrti i dao mu svoj besmrtni život, a taj je "dolazak izazvao veliki protunapad duha smrti, odnosno kulture smrti pod najrazličitijim oblicima".

"U naš je svijet kao dijete ušao nenametljivo i čovjekoljubivo, ali je kod osoba koje su odlučivale o sudbini naroda, naišao na neprihvaćanje", podsjetio je biskup Župan.

Naglašava kako se borba između života i smrti, odnosno, borbe za čovjeka i protiv njega vodi od samoga početka.

"U naše vrijeme nije izgubila na žestini", a riječ je "o prijetnjama životu globalnih razmjera", o "proračunatoj, programiranoj, sinkroniziranoj i dobro organiziranoj kampanji", rekao je krčki biskup Valter Župan.

Pri tom je podsjetio na minulo stoljeće u kojem su - kako navodi - "bezbožni režimi i ideologije zatrle nekoliko stotina milijuna ljudi. Sudionici smo apokaliptične borbe između đavla 'ubojice ljudi' i Boga koji hoće da imamo život".

Biskup Župan u poruci ističe i kako "ne smijemo omalovažiti ova dramatičnu borbu", a "ne smijemo se ni obeshrabriti", jer je "Isusovim rođenjem definitivno započeo plan spašavanja čovjeka. Njegovo je uskrsnuće zajamčilo konačnu pobjedu života nad smrću".

Smatra također da je na djelu globalna konspiracija protiv života.

"Posljedica takvih kampanja je indiferentnost i nesposobnost uviđanja da se tiho gase čitavi narodi", a od tog nije pošteđen ni hrvatski narod, ističe predsjednik Vijeća HBK za obitelj, biskup Župan.

Podsjeća kako u našim školama iz godine u godinu ima sve manje razrednih odjeljenja te da demografsko izumiranje prouzrokuje gospodarsku krizu, što dovodi do negativnih trendova u društvu.

"Kod nas ima i dobrih ljudi koji žrtvuju vrijeme i sredstva da bi pomogli majkama, očevima i djeci u potrebi", napomenuo je biskup Župan, istaknuvši djelatnost raznih Udruga i Pokreta za život. "Zahvaljujući njima mnogi su se novi životi rodili i donijeli sreću", a "mnoge obitelji s brojnom djecom su žarišta ljubavi, altruizma i radinosti. Ona postaju nadom za budućnost", kazao je.

Također podsjeća na nekoliko stotina obitelji s većim brojem djece u Hrvatskoj, koje žive u uvjetima koji ne služe na čast ni narodu ni Crkvi.

"Nije li moguće te obitelji oteti krajnjoj neimaštini te na taj način i druge ohrabriti na neustrašivo prihvaćanje života", zapita je.

U poruci za Dan života, koji se obilježava 4. veljače, predsjednik Vijeća HBK za obitelj, biskup Valter Župan pozvao je biskupijske Caritase da u tim pitanjima poduzimaju odlučnije i solidnije mjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙