FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: hrvatski sindikat metalaca kupcima TLM-a nudi socijalni sporazum

ŠIBENIK, 2. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski sindikat metalaca (HSM) pri Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) ponudit će mogućim kupcima TLM-a u trećem privatizacijskom krugu da potpišu socijalni sporazum o dodatnoj zaštiti prava radnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.
ŠIBENIK, 2. veljače 2007. (Hina) - Hrvatski sindikat metalaca (HSM) pri Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) ponudit će mogućim kupcima TLM-a u trećem privatizacijskom krugu da potpišu socijalni sporazum o dodatnoj zaštiti prava radnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.

Ponuđače koji potpišu takav socijalni sporazum i prilože ga uz ponudu Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) poduprijet ćemo pred HFP-om i Vladom u nastojanju da kupe TLM, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

U tom sporazumu bit će navedeno da se pod sanacijom elektrolize podrazumijeva razgradnja objekata i uvrstit će se jamstvo da se elektroliza više ne će pokretati, izrijekom će se navesti u kojem će se opsegu sačuvati osnovna djelatnost u TLM-u i u kojem će se dijelu obaviti natječajem uvjetovanja ulaganja, rekao je Matijašević. "Također, uvjetovat će se poštivanje odredaba Kolektivnog ugovora te utvrditi da novi kolektivni ugovor, ako se sklopi, ne može biti nepovoljniji od starog", dodao je Matijašević.

Sanacija elektrolize zadnji je uvjet u natječaju za prodaju većinskog paketa dionica TLM-a u trećem privatizacijskom krugu i veliko je opterećenje za budućeg vlasnika zbog otpada koji se tamo nalazi, smatra Zdravko Burazer, povjerenik HSM-a u TLM-u. "Azbest, ostatci anoda i glinice vjerojatno se ne mogu odlagati u Hrvatskoj pa će raščišćavanje elektrolize biti milijunski posao", naglasio je Burazer.

Dok se ne privatizira TLM, Uprava je obvezna naći rješenje za tehnološki višak od 110 radnika.

"HSM se s Upravom dogovorio o povišenju otpreminine koja će biti jednaka za sve zaposlenike, dakle za obične radnike bit će dvostruka viša nego do sada", rečeno je na konferenciji HSM-a. Otpremnina će iznositi 5000 kuna po godini staža pa u sindikatu ne očekuju socijalne potrese zbog novih otpuštanja u TLM-u.

Matijašević je rekao da će sindikat zahtijevati da se među tehnološkim viškom nađu direktori TLM-a, odnosno rukovoditelji koji su, spletom okolnosti, glavni krivci za gubitke.

Komentirajući navode o kriminalističkoj istrazi u TLM-u, Burazer je napomenuo da sindikat podupire nastojanja policije da se otkriju krivci za nezakonitosti u poduzeću.

Na TLM-u se pokazalo da je zakon o privatizaciji loš, jer je od odluke o privatizaciji te tvornice prošlo više od šest mjeseci, a u međuvremenu dugovi su se povećali te samo otežali poslovanje tvrtke, smatraju u HUS-u. Zato ta sindikalna središnjica podupire donošenje novog zakoona o privatizaciji koji bi se u saborskoj proceduri trebao naći za desetak dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙