FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavijest korisnicima: ispravak vijesti HNA1053 "Koketi, Krapac,..."

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA1053 pod naslovom "Koketi, Krapac, Labuš i Vidaković Mukić kandidati za ustavnog suca" u naslovu i drugom odlomku isprave ime Labuš u Laboš.
ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA1053 pod naslovom "Koketi, Krapac, Labuš i Vidaković Mukić kandidati za ustavnog suca" u naslovu i drugom odlomku isprave ime Labuš u Laboš.

Ispravljenu vijest ponavljamo u cijelosti:

KOKETI, KRAPAC, LABOŠ I VIDAKOVIĆ MUKIĆ KANDIDATI ZA USTAVNOG SUCA

ZAGREB, 1. veljače 2007.(Hina) - Pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas se predstavilo četvero kandidata za jedno sudačko mjesto na Ustavnom sudu koje će se uprazniti nakon što početkom ožujka sucu Milanu Vukoviću istekne osmogodišnji mandat.

Za suca Ustavnog suda natječu se pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Krapac, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Andrija Laboš i bivša zamjenica pučkog pravobranitelja Marta Vidaković Mukić.

Odgovarajući na niz istih pitanja člana Odbora Slavena Letice svi kandidati kazali su, primjerice, da se protive istospolnim brakovima i privatizaciji Hrvatskih voda. No, mišljenja su im bila podijeljena kada su odgovarali na pitanja podržavaju li ustavnu zabranu pobačaja, izvantjelesnu oplodnju žena koje nisu u braku ili otvaranje arhiva prvog hrvatskog predsjednika za potrebe Haškog suda.

Članovi Odbora dogovorili su da će imena dvoje kandidata, koliko ih prema izmijenjenoj proceduri moraju predložiti za jedno mjesto na Ustavnom sudu, Saboru predložiti idući tjedan, najvjerojatnije u četvrtak.

Nova procedura nalaže da Odbor treba predložiti barem jednu osobu više od broja mjesta koja se popunjavaju, a da bi bio izabran kandidat u Saboru mora dobiti kvalificiranu većinu.

Milanu Vukoviću mandat završava 1. ožujka, a Sabor će ove godine morati izabrati još osam novih sudaca Ustavnog suda. Naime, 8. prosinca mandat završava predsjedniku suda Petru Klariću, Jasni Omejec, Smiljku Sokolu, Ivanu Matiji, Ivanu Mrkonjiću, Emiliji Rajić, Marijanu Hranjskom i Vici Vukojeviću.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙