FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjed protiv poskupljenja parkinga

ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Prosvjed zagrebačkih vozača protiv povećanja cijena parkinga okupio je danas mali broj prosvjednika koji su se s petnaestak automobila oblijepljenih plakatima protiv poskupljenja provezli kroz grad i kratko zadržali ispred Gradskog poglavarstva.
ZAGREB, 31. siječnja 2007. (Hina) - Prosvjed zagrebačkih vozača protiv povećanja cijena parkinga okupio je danas mali broj prosvjednika koji su se s petnaestak automobila oblijepljenih plakatima protiv poskupljenja provezli kroz grad i kratko zadržali ispred Gradskog poglavarstva.

Tamo su novinarima, kojih je bilo gotovo više nego prosvjednika, izjavili da traže povratak cijena parkinga na staro, a današnja je akcija samo završni dio prosvjeda 6.000 građana koji su potpisali peticiju protiv poskupljenja parkiranja i komunalnih usluga.

Gradonačelnik Milan Bandić dobio je pismo u kojem ga obavještavaju o 6.000 potpisa, no peticiju mu neće predati zbog nedavna Bandićeva vulgarnog incidenta sa članom Zelene akcije, rekli su organizatori, članovi nekolicine zagrebačkih Auto moto klubova (AMK).

Član Upravnog odbora AMK Maksimir Milan Ratkajec ipak je izrazio zadovoljstvo prosvjedom jer je to tek prva faza, a vozači će sami odlučiti što i kako dalje.

"Mi smo danas posijali sjeme koje treba dati plodove u budućnosti", kazao je Ratkajec novinarima ustvrdivši kako nisu ni željeli organizirati veliki prosvjed, da ne stvaraju gužvu u prometu.

Zagrebački vozači moraju sami odlučiti hoće li i dalje plaćati sve što odredi Gradsko poglavarstvo ili su spremni organizirati veliki prosvjed koji će gradsko vodstvo upamtiti, ili izlaz vide u hitnom osnivanju Stranke automobilista Hrvatske, rekao je Ratkajec.

Odlukom Gradskog poglavarstva od 1. siječnja parkiranje je poskupjelo od jedne do tri kune. U 1. zoni cijena parkirne karte iznosi 8 kuna za pola sata, odnosno 16 kuna za sat parkiranja. U 2. zoni, sat parkiranja stoji 8 kuna, a 16 kuna dva sata, dok se u 3. zoni sat, dva ili tri sata parkiranja plaćaju 4, 8 ili 16 kuna.

Gradski čelnici obrazložili su takvo povećanje cijena željom da smanje prometne gužve u gradu i potaknu građane da više koriste javni prijevoz i javne podzemne garaže.

"Ne može Zagreb biti jedan od najskupljih gradova u Europi po cijenama parkiranja", ističe Ratkajec.

Jučerašnja najava proširenja crvene zone parkiranja do Maksimira pokazuje da gradski čelnici idu dalje pa će, ne obuzdaju li ih građani na vrijeme, 1. zonu proširiti do Dugog Sela, kažu prosvjednici.

AMK Maksimir poziva građane da se izjasne o pitanju cijena parkiranja na njegovoj web stranici www.amk-maksimir.hr, a na adresu kluba mogu uputiti pisane prijedloge i primjedbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙