FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba prekinula prosvjede u Libanonu

BEJRUT, 23. siječnja 2007. (Hina(/Reuters) - Libanonska oporba započela je u utorak navečer micati cestovne blokade postavljene širom zemlje nakon što je obustavila opći štrajk i prekinula prosvjede s ciljem svrgavanja vlade.
BEJRUT, 23. siječnja 2007. (Hina(/Reuters) - Libanonska oporba započela je u utorak navečer micati cestovne blokade postavljene širom zemlje nakon što je obustavila opći štrajk i prekinula prosvjede s ciljem svrgavanja vlade.

"Svi cestovni pravci, uključujući i onaj koji vodi u bejrutsku zračnu luku, biti će uskoro otvoreni", priopćeno je iz oporbenih redova.

Na taj su potez pristale sve oporbene stranke i pokreti, uključujući i Hezbollah, nakon što je tijekom dana u sukobima s pristašama vlade premijera Fuada Siniore poginulo troje ljudi, a 133 ih je ranjeno.

Oporba je vlastima poručila da izvuče poruku iz ovih događanja za koje odgovornom smatraju vladu.

Oporba je također poručila da će ubuduće organizirati "učinkovitije" prosvjede kako bi postigli svoje ciljeve: vladu nacionalnog jedinstva i prijevremene izbore.

Nekoliko tisuća šijitskih muslimana, pristaša Hezbollaha, i njihovih kršćanskih saveznika u utorak je u znak prosvjeda blokiralo ulice u nekoliko libanonskih gradova paleći automobilske gume, u nastojanju da sruše aktualnu prozapadnu vladu premijera Fuada Siniore, pri čemu je u pucnjavi s vladinim lojalistima ubijeno najmanje troje, a ranjeno 133 ljudi.

Premijer Siniora, sunitski musliman, u utorak navečer u obraćanju naciji rekao da će vlada ostati "čvrsta". "Nećemo popustiti zastrašivanju i ostat ćemo zajedno. Današnji je opći štrajk iskorišten kao izlika za nasilje i prekoračio je svaku mjeru", rekao je Siniora.

Najavio je da bi vlada mogla poduzeti oštrije mjere. "Dužnost vladinih i sigurnosnih snaga ne dopušta nikakvu fleksibilnost ili kompromis u pogledu javnog interesa, reda i mira", rekao je premijer.

Libanonska je vojska cijeloga dana služila kao tampon zona između sukobljenih strana i pokušavala održati red, no jedan je vojnik ubijen u gradu Batrounu, sjeverno od Bejruta, a još dvoje civila sjevernom gradu Tripoliju, nastanjenom većinom sunitima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙