FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljana: Nastavlja se priprema zajedničke sjednice vlada RH i Slovenije

LJUBLJANA, 31. siječnja (Hina) - Dio slovenskih medija prenosi u srijedu iz hrvatskog tiska navode o otkazivanju planirane zajedničke sjednice dviju vlada zbog zadnjeg zaoštravanja odnosa dviju država, no izvor slovenske vlade kazao je za Hinu da se pripreme za taj sastanak nastavljaju.
LJUBLJANA, 31. siječnja (Hina) - Dio slovenskih medija prenosi u srijedu iz hrvatskog tiska navode o otkazivanju planirane zajedničke sjednice dviju vlada zbog zadnjeg zaoštravanja odnosa dviju država, no izvor slovenske vlade kazao je za Hinu da se pripreme za taj sastanak nastavljaju.

"Pripreme za zajedničku sjednicu nastavljaju se, a termin za njegovo održavanje još nije određen", kazao je u srijedu za Hinu u Ljubljani izvor u kabinetu premijera Janeza Janše.

Hrvatska i Slovenija proteklih su dana ponovo zaoštrile odnose, a povod je bila odluka Zagreba da produlji jednoj tvrtki koncesije za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu. Ljubljana je najprije diplomatskom notom optužila Zagreb da prejudicira razgraničenje na moru, a Zagreb na to optužio susjeda za teritorijalne pretenzije.

"Nadamo se da će do toga (zajedničke sjednice vlade) doći u nekoliko idućih mjeseci, sve je ovisno o sporazumima koji bi tom prilikom bili potpisani, oni se usklađuju", rekao je izvor slovenske vlade Hini.

Prva zajednička sjednica dviju vlada bila je održana u lipnju 2005., a drugi takav sastanak trebao bi donijeti konkretne rezultate, odnosno neke potpisane sporazume.

Oko termina održavanja zajedničke sjednice nema nikakvih promjena u odnosu na izjave koje su zadnji put s time u vezi dali predstavnici obiju strana, kazao je slovenski izvor za Hinu.

Premijer Ivo Sanader je na prvom ovogodišnjem susretu s novinarima najavio da će "dvije vlade na susretu, koji će biti idućih mjeseci u Sloveniji", govoriti o temama od obostranog interesa, a prvenstveno o gospodarstvu u čemu se priprema nekoliko sporazuma.

Krajem studenoga o tome sastanku govorio je slično i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, stavljajući mogući termin na "početak" ove godine.

Izvori u Ljubljani nisu željeli mnogo nagađati o mogućem utjecaju zadnje razmjene diplomatskih nota na tempo dogovora o zajedničkom sastanku vlada, pojasnivši tek da je za njegovo održavanje dobro ako je atmosfera pozitivna.

Ljubljanski "Dnevnik" u srijedu, prenoseći zagrebački "Večernji list" te iznesenu ocjenu neimenovanog "diplomatskog izvora" da će sastanak biti odgođen iako su Janša i Rupel nedavno tvrdili da pripreme za nj "ubrzano teku", navodi također da službeni vladini izvori u Ljubljani to nisu željeli komentirati i da neslužbeno kažu "da nema nikakvih zapreka za nastavak razgovora i pripremu sjednice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙