FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska potvrdila da želi sudjelovati u gradnji nuklearke u Litvi

VILNIUS, 31. siječnja 2007. (Hina/APA) - Poljska je potvrdila da je zainteresirana za sudjelovanje u planiranoj gradnji nove nuklearne elektrane u Ignalini na istoku Litve.
VILNIUS, 31. siječnja 2007. (Hina/APA) - Poljska je potvrdila da je zainteresirana za sudjelovanje u planiranoj gradnji nove nuklearne elektrane u Ignalini na istoku Litve.

Poljska želi što prije s tri baltičke zemlje, Litvom, Latvijom i Estonijom, potpisati pismo namjere o gradnji elektrane, kazala je poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga tijekom posjeta Litvi.

Premijeri tri baltičke zemlje i njihove državne energetske kompanije potpisali su prije otprilike godinu dana službeno priopćenje kojim su najavili da će najkasnije do 2015. staru elektranu u Ignalini zamijeniti novo postrojenje.

Poljska je prije mjesec i pol dana najavila da želi sudjelovati u tom projektu, zatraživši što bržu gradnju nuklearke i četvrtinu udjela u projektu.

Litvanski premijer Gediminas Kirkilas objavio je pak da umjesto planiranog jednog namjerava izgraditi dva bloka, zatraživši veći litvanski udio u novoj nuklearki, što je pak poprilično oneraspoložilo Estonce.

U studiji o izvedivosti, dovršenoj u studenom prošle godine, troškovi gradnje nuklearke u Ignalini procijenjeni su na 2,5 do četiri milijarde eura.

Projekt ne uživa potporu stanovništva tri baltičke zemlje. Planove baltičkih vlada o gradnji nuklearke kritizirali su i stručnjaci za energetiku i politički čelnici poput bivšeg latvijskog premijera Indulisa Emsisa te povjerenik EU za energetiku, Latvijac Andris Piebalgs.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙