FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komemoracija za Dragutina Golika u Ministarstvu branitelja

ZAGREB, 30. siječnja 2007. (Hina) - U Ministarstvu branitelja održan je danas komemorativni skup za tragično preminulog hrvatskog branitelja dragovoljca Dragutina Golika (1953.), koji je u petak preminuo od posljedica teškog ranjavanja pri pokušaju sprječavanja pljačke poslovnice Zagrebačke banke u Zagrebu 7. listopada 2005.
ZAGREB, 30. siječnja 2007. (Hina) - U Ministarstvu branitelja održan je danas komemorativni skup za tragično preminulog hrvatskog branitelja dragovoljca Dragutina Golika (1953.), koji je u petak preminuo od posljedica teškog ranjavanja pri pokušaju sprječavanja pljačke poslovnice Zagrebačke banke u Zagrebu 7. listopada 2005.

Na komemoraciji su, uz članove obitelji, prijatelje i suborce, bili i potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin sa suradnicima, a nakon komemoracije Dragutin Golik je, uz visoke vojne počasti, posljednji put ispraćen i pokopan na zagrebačkom groblju Miroševcu.

Nakon minute šutnje u čast hrabrom Dragutinu Goliku, na komemorativnom skupu o njemu su govorili suborci i prijatelji Rikard Ilijaš i Marinko Pualić te ministri Ivica Kirin i Jadranka Kosor. Ilijaš je istaknuo da je Dragutin Golik bio iznimno dobar čovjek, kolega kakav se rijetko može sresti, čovjek s velikom Č koji je volio istinu i poštenje, a Marinko Pualić od prijatelja se oprostio stihovima pjesme "Domovina" koju mu je napisao u čast.

Ministar Kirin je istaknuo Golikovu hrabrost kazavši da se ona stječe rođenjem; to je ono što čovjek u sebi il' ima il' nema. Kazao je da ga je Golikova smrt pogodila jer se nadao da će se ipak oporaviti i da će imati priliku stisnuti mu ruku.

Potpredsjednica Kosor je rekla da je Dragutin Golik bio prije svega dragovoljac Domovinskog rata, hrvatski branitelj koji je postao simbol obrane domovine, a svoje junaštvo i spremnost na žrtvu za druge, za domovinu, pokazao je i u miru.

Kosor je rekla da podupire da Grad Zagreb Dragutinu Goliku dodijeli ulicu, te da je uputila zahtjev za dodjelu posmrtnog mu odličja (Red hrvatskog trolista) i da je kako čuje ta odluka i donesena.

"To na žalost ne može promijeniti činjenicu da Dragutina Golika nema, ali njegov primjer nam dokazuje ono što se u Ministarstvu branitelja stalno govori i što je temelj rada Ministarstva - da hrvatski branitelji zaslužuju daleko veću potporu cijeloga društva, jer su to ljudi bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske. Bez Dragutina Golika i njegovih prijatelja ne bi bilo Hrvatske", istaknula je Kosor.

Nakon komemoracije ministar Kirin je u izjavi novinarima rekao da je Dragutin Golik "dao poruku svim djelatnicima policije kako u službi moraju postupati, biti čvrsti i hrabri, jer primjer ovoga čovjeka je dokazao da punu toga još ne štima" i dodatni razlog da MUP pojača mjere kako bi se spriječili takvi prepadi.

"Umjesto Dragutina mogao je biti bilo tko, jer vidite da danas svatko nosi oružje, ponovno se otvaraju teme nelegalnog posjedovanja oružja, u pripremi je zakon o oružju i osobno ću tražiti da se drastično povećaju kazne za one koji nelegalno nose oružje. Tražit ću da i sudstvo i pravosuđe pojačaju kazne nad počiniteljma kaznenih djela", rekao je ministar Kirin i radi sprječevanja tih događaja založio se za suradnju onih koji drže kladionice i banke s policijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙