FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen zbornik "Haaški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?"

ZAGREB, 29. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće objavilo je zbornik radova "Haški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?" s istoimena drugoga stručno-znanstvenoga skupa koji je održan u početku prosinca prošle godine u Zagrebu.
ZAGREB, 29. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatsko kulturno vijeće objavilo je zbornik radova "Haški sud - 'Zajednički zločinački pothvat' - Što je to?" s istoimena drugoga stručno-znanstvenoga skupa koji je održan u početku prosinca prošle godine u Zagrebu.

U zborniku (189 str.) objavljeno je devet izlaganja, među kojima suca Ustavnog suda Milana Vukovića, povjesničara i biskupa Mile Bogovića, bivšeg potpredsjednika Vlade Gorana Granića, akademika Josipa Pečarića i Stanka Popovića te negdašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora Nedjeljka Mihanovića.

Izlaganje Gorana Granića sa skupa objavio je i prošli broj magazina "Nacional" (23. siječnja) pod redakcijskim naslovom "Tužiteljstvo je krivo za haašku nepravdu".

Akademik Stanko Popović u tekstu "Monstruozna optužnica" navodi kako je, po međunarodnom pravu, nepošteno, zlonamjerno i nelogično da su hrvatski generali, a s njima i državno vodstvo i velik dio hrvatskog naroda, optuženi za tzv. zajednički zločinački pothvat zbog oslobodlilačke akcije "Oluje".

Pitajući se što je onda, zapravo, zajednički zločinački pothvat, Popović odgovara kako je to agresija na Hrvatsku, zatim stvoriti tzv. Republiku Srpsku i dati državni legitimitet toj tvorevini stvorenoj na genocidu i potpuno očišćenoj od Hrvata, te što nije optuženo cijelo vojno odnosno političko vodstvo tzv. JNA i Srbije za agresiju na Hrvatsku i BiH.

U prilogu zborniku je Izvješće Ustavnog suda iz 2002., u povodu inicijative hrvatske Vlade za davanje mišljenja o pojedinim ustavnopravnim aspektima oslobodilačkih akcija Domovinskog rata i s njima povezanim ovlastima i dužnostima oružanih saga Republike Hrvatske. U izvješću se navodi kako su hrvatske oružane snage djelovale s nakanom da oslobode hrvatsko okupirano područje te da je to bilo u skladu s njihovom ustavnom obvezom da zaštite suverenost i neovisnost hrvatske države i obrane njezinu teritorijalnu cjelovitost.

U prilogu je objavljena i promijenjena optužnica Tužiteljstva međunarodnog suda protiv Ante Gotovine.

Predsjednik Hrvatskoga kulturnog vijeća Hrvoje Hitrec u uvodnom tekstu napominje da je zbornik "cjelovita povijesno-pravna rasprava koja pregnantnim znanstvenostručnim načinom ruši sve točke Optužnice i ogoljuje njezine ciljeve".

Ti su ciljevi, po njegovu mišljenju, trajno destabiliziranje hrvatske države njezinim kriminaliziranjem, oživljavanje srpskih separatističkih sablasti, izjednačavanje srpske agresije i hrvatske samoobrane te pretvorba agresije u građanski rat.

"Bit će zabilježeno da hrvatski intelektualci nisu ustuknuli pred novim oblikom terora, nego su se suprotstavili i artikulirali podlogu koja omogućuje obranu i oslobađanje hrvatskih generala", navodi Hitrec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙