FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar-Kitarović: u Afganistanu potreban sveobuhvatni pristup

BRUXELLES,26. siječnja (Hina) - Hrvatska se slaže da je u Afganistanu potreban sveobuhvatan pristup međunarodne zajednice u rješavanju tamošnjih problema i spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti, rekla je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.
BRUXELLES,26. siječnja (Hina) - Hrvatska se slaže da je u Afganistanu potreban sveobuhvatan pristup međunarodne zajednice u rješavanju tamošnjih problema i spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti, rekla je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović.

"Na temelju našeg četvorogodišnjeg iskustva, Hrvatska u potpunosti dijeli stajalište da je potreban sveobuhvatni pristup u rješavanju problema u Afganistanu...Hrvatska je spremna preuzeti svoj dio odgovornosti", rekla je ministrica Grabar-Kitarović u svom govoru na sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a i zemalja koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganisanu.

Ministrica je rekla da će Hrvatska ove godine povećati broj časnika i vojnika u misiji u Afganistanu sa sadašnjih 150 na 200, a da će sljedeće godine taj broj narasti na 300. Grabar-Kitarović također je rekla da je Hrvatska "uklonila sve nacionalne restrikcije za korištenje naših snaga", ali da "hrvatski vojnici i dalje neće moći sudjelovati u bilo kakvim akcijama ofenzivnog karaktera, dakle u protuterostičkim i protunarkotičkim operacijama".

Ministrica je dodala da je hrvatska Vlada u četvrtak službeno ponudila donaciju tisuću automatskih pušaka i 300 tisuća komada odgovorajućeg streljiva za Afganistansku nacionalnu vojsku. Hrvatska inače sudjeluje u obuci afganistanskih sigurnosnih snaga.

Grabar-Kitarović je rekla da će Hrvatska nastaviti nastaviti pružati stručnu pomoć u obuci afganistanske nacionalne policije u Feyzabadu, s davanjem pomoći u gradnji civilnog društva, osobito kroz projekte usmjerene k jačanju administrativnih kapaciteta državnih institucija, vladavini prava, provedbi zakona i zaštiti ljudskih prava.

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a, kojima su se na zasebnom sastanku pridružili i njihovi kolege iz zemalja koje sudjeluju u misiji u Afganistanu, organiziran je na inicijativu američke državne tajnice Condoleezze Rice.

U svom uvodnom govoru, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je istaknuo potrebu za "globalnim pristupom", koji uključuje gospodarsku, političku i vojnu dimenziju u Afganistanu, gdje su talibani tijekom prošle godine pojačali napade, a postoji opasnost i od njihove nove, proljetne ofenzive.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice istaknula je da "ako dođe do proljetne ofenzive, to mora biti naša ofenziva. Ona mora biti politička, ekonomska i diplomatska kampanja a također i vojna kampanja".

"Naši vojni i protunarkotički napori moraju stvoriti prostor za demokraciju i razvoj u miru", rekla je.

Ona je saveznike u NATO-upoznala s inicijativom predsjednika Georgea W. Busha, koji je od američkog Kongresa zatražio dodatnih 10,6 milijarda dolara za sigurnost i obnovu Afganistana. Istodobno je Pentagon priopćio da će oko 3.2000 američkih vojnika ostat će u Afganistanu četiri mjeseca dulje nego što je planirano kako bi ojačali borbenu moć snaga NATO-a uoči očekivane proljetne ofenzive talibana.

Misija u Afganistanu najveća je NATO-ova misija u njegovoj povijesti. U njoj sudjeluje 32.800 vojnika.

Državna tajnica pozvala je saveznike da slijede američki primjer.

"Svi ćemo imati korist od uspjeha u Afganistanu, stoga također moramo dijeliti teret koji taj uspjeh zahtijeva", rekla je Condoleezza Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙