FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo ministarski sastanak NATO-a o Afganistanu i Kosovu

BRUXELLES, 26. siječnja 2007.(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u petak u sjedištu Saveza u Bruxellesu na izvanrednom sastanku na kojem će glavne teme biti Afganistan i Kosovo.
BRUXELLES, 26. siječnja 2007.(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u petak u sjedištu Saveza u Bruxellesu na izvanrednom sastanku na kojem će glavne teme biti Afganistan i Kosovo.

Sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a pridružit će se tijekom dana i ministri vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu (ISAF). Hrvatsku će predstavljati ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, na čiji se inicijativu sastanak održava, izjavila je u četvrtak da će predsjednik George W. Bush zatražiti od američkog Kongresa dodatnih 10,6 milijarda dolara za sigurnost i obnovu Afganistana. Rice je uoči puta u Bruxelles rekla novinarima da će se 8,6 milijarda namijeniti za obuku i opremanje afganistanske vojske i policije, a 2 milijarde za obnovu zemlju. Rice je istaknula da ova pomoć djelomice odražava želju da se suzbije jačanje talibanske pobune u toj zemlji. SAD su za pomoć Afganistanu od svrgavanja talibanskog režima 2001. već izdvojile 14.2 milijardi dolara. Istodobno je Pentagon priopćio da će oko 3.200 američkih vojnika ostati u Afganistanu četiri mjeseca dulje nego što je planirano kako bi ojačali borbenu moć snaga NATO-a uoči očekivane proljetne ofenzive Talibana.

Misija u Afganistanu najveća je NATO-ova misija u njegovoj povijesti. U njoj sudjeluje 32.800 vojnika. U Afganistanu je raspoređeno i 153 pripadnika HV-a, do kraja ove godine taj će se broj povećati na 200, a do kraja iduće na 300.

U toj misiji sudjeluje 37 zemalja. Sjedinjene Države imaju još dodatnih 12.000 ljudi pod zasebnim zapovjedništvom. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je po dolasku na sastanak "da se Afganistan ne može stabilizirati samo vojnim sredstvima".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je da međunarodna zajednica mora osigurati vojnu i civilnu potporu kako bi se stvari u Afganistanu popravile i stabilizirale.

Druga tema sastanka bit će Kosovo, gdje NATO od 1999. godine predvodi misiju KFOR. Istodobno u Beču, posebni izaslanik UN-a za rješavanje konačnog statusa Kosova Martti Ahtisaari predstavit će predstavnicima zemalja Kontaktne skupine (Sjedinjene Države, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Rusija), svoj prijedlog konačnog statusa.

Kosovo će biti tema na tzv. "transatlantskom ručku" na kojem će sudjelovati i ministri zemalja članica EU-a, koje nisu članice NATO-a. Šefica britanske diplomacije Margaret Beckett izjavila je da NATO želi pokazati svoju potporu procesu definiranja kosovskog statusa, koji se odvija pod okriljem UN-a. NATO na Kosovu ima 16.000 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙