FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WSF: 2.000 prosvjednika u Nairobiju protiv sporazuma EU-Afrika

ZAGREB/NAIROBI, 24. siječnja 2007. (Hina) - Prosvjedi protiv sporazuma o liberalizaciji trgovine između Europske unije i država Afrike, Kariba i Pacifika obilježili su u srijedu Svjetski socijalni forum (WSF) u kenijskome gradu Nairobiju.
ZAGREB/NAIROBI, 24. siječnja 2007. (Hina) - Prosvjedi protiv sporazuma o liberalizaciji trgovine između Europske unije i država Afrike, Kariba i Pacifika obilježili su u srijedu Svjetski socijalni forum (WSF) u kenijskome gradu Nairobiju.

WSF, koji od 2001. okuplja protivnike globalizacije i neoliberalizacije istodobno s tradicionalnim godišnjim susretima političke i gospodarske elite na Svjetskim gospodarskim forumima u švicarskome Davosu, prvi se put održava u Africi i privukao je 46.000 sudionika.

Oko 2.000 prosvjednika u srijedu je u Nairobiju izvikivalo slogane protiv Sporazuma o gospodarskom partnerstvu (Economic Partnership Agreements, EPA), koji Europska unija treba do kraja 2007. potpisati s državama Afrike, Kariba i Pacifika (ACP).

"Tražimo moratorij od nekoliko godina na EPA-u kako bi se, napose afričkim zemljama izišlima iz sukoba, omogućilo da oporave svoju poljoprivredu", kazao je Ousainou Ngum, direktor afričke nevladine udruge Acord.

Prosvjednici su pozivali u borbu protiv siromaštva, a nevladine udruge pojasnile što bi Africi donijela konkurencija proizvoda iz Europe.

"Afričke zemlje bit će preplavljene europskim proizvodima upola jeftinijima od domaćih, jer europski poljoprivrednici imaju velike državne beneficije što će dovesti do propasti afričkog seljaka koji se neće moći nositi s europskim cijenama", kazao je Ngum.

EU i zemlje ACP-a počele su 2002. pregovore o novom Sporazumu o liberalizaciji razmjena između dviju zona, poglavito u poljoprivredi. Dok neki drže da bi novi režim mogao ponuditi dobre prilike za 79 država Afrike, Kariba i Pacifika, drugi dvoje u stvarnu korist EPA-e.

Opterećujući dug glavna je zapreka u borbi protiv siromaštva Afrike, Azije i Latinske Amerike, upozorila je u ponedjeljak dobitnica Nobelove nagrade za mir iz 2004. Wangari Maathai.

"Unatoč... obećanjima članica Skupine G8 (industrijski najrazvijenije države svijeta) teret duga nastavlja priječiti ... smanjenje siromaštva", rekla je Maathai i pozvala "bogate vlade i međunarodne financijske institucije neka se drže vlastitih proklamiranih standarda poštenja i pravde te shvate koliko je nezakonit teret duga na siromašnima".

Prema inicijativi za smanjenje duga iz 2005. godine, za olakšanje ili otpis duga kvalificirano je 19 država, među kojima 14 iz subsaharske Afrike.

Kina, koja traži nova tržišta za svoje rastuće gospodarstvo, ponudila je restrukturiranje duga uz niske kamatne stope u zamjenu za pristup izvorima minerala i nafte siromašnih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙