FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 20. siječnja do ponedjeljka 22. siječnja

ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 20. siječnja do ponedjeljka 22. siječnja.
ZAGREB, 19. siječnja 2007. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 20. siječnja do ponedjeljka 22. siječnja.

SUBOTA, 20. siječnja

DAMASK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas, čelnik Fataha, trebao bi se sastati s vođom suparničkog Hamasa Halidom Mešalom u Siriji.

PEKING - Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill doputovat će u Peking gdje bi s tamošnjim čelnicima trebao razgovarati o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

ŠARM EL-ŠEIK - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak sastaje se s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom.

NAIROBI - Počinje Svjetski socijalni forum (WSF), skup sudionika pokreta za globalnu pravdu i solidarnost te protivnika globalizacije. Prvi WSF održan je u siječnju 2001. godine u brazilskom Porto Alegreu kao odgovor antiglobalizacijskih skupina na Svjetski gospodarski forum na kojem se u Davosu okupljaju vodeći svjetski politički i gospodarski čelnici. Skup u Nairobiju sedmi je sastanak Svjetskog socijalnog foruma.

NEDJELJA, 21. siječnja

BEOGRAD - Srbija održava prijevremene parlamentarne izbore, prve nakon odvajanja Crne Gore, na kojima će nešto više od 6,5 milijuna srbijanskih birača odlučivati o budućnosti zemlje. Prema predizbornim anketama, najviše glasova trebale bi osvojiti Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja, te Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića, na čijoj su listi i predstavnici hrvatske manjine. Očekuje se da će u parlament ući i koalicija Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije, te G17 Plus. Izborni prag od pet posto mogla bi prijeći i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića. Glavne teme predizborne kampanje bile su pitanje približavanja EU-u i status Kosova.

SOČI - Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, sastat će se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Središnja tema razgovora bit će novi sporazum EU-a i Moskve o partnerstvu i suradnji.

TOKIO - Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill doputovat će u Tokio gdje će s japanskim čelnicima razgovarati o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje.

PONEDJELJAK, 22. siječnja

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u Bruxellesu na prvom ovogodišnjem redovitom mjesečnom sastanku na kojem će razgovarati o Lisabonskoj strategiji, rezultatima izbora u Srbiji, te o nizu vanjskopolitičkih pitanja.

ANKARA - U posjet Turskoj dolazi talijanski premijer Romano Prodi. Predviđeni su i razgovori turskog ministra vanjskih poslova Abdullaha Gula s njegovim talijanskim kolegom Massimom D'Alemom.

AMAN - Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf trebao bi doputovati u dvodnevni posjet Jordanu, gdje će se sastati s jordanskim kraljem Abdulahom II. Oni bi trebali razgovarati o stanju na Bliskom istoku, te naporima za postizanje trajnog mira i stabilnosti u toj regiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙