FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 23. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

SISAK - Grad Sisak pokrenuo je tužbeni postupak protiv odgovornih osoba u sustavu Ine d.d. Zagreb zbog onečišćenja okoliša, izvijestio je sisački gradonačelnik Dinko Pintarić na redovnoj sjednici Gradskog poglavarstva. Istaknuo je da u rješavanju problema onečišćenja u Sisku očekuje ozbiljnije uključivanje Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Od njih Grad Sisak traži očitovanje o problemu onečišćenja u svom području. Zbog neugodnih mirisa, povećanih koncentracija benzena na mjernoj postaji kod Rafinerije i Termoelektrane u naselju Sisak Caprag, u Sisku je proteklih dana pokrenuta inicijativa za osnivanje Udruge oboljelih od karcinoma, počelo je potpisivanje peticije protiv zagađenja a u pripremi je i osnivanje nove ekološke udruge.

SISAK - Demokratski centar (DC) danas je na konferenciji za novinare u Sisku "zatražio ostavku dr. Savke Kučar Dragičević na funkciju direktorice državne Agencije za zaštitu okoliša zbog sukoba interesa budući da je ona supruga predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića". Glavni tajnik DC-a Vladimir Novotny izjavio je da se "od direktorice Savke Kučar Dragičević ne može očekivati objektivnost u radu zaštite okoliša zbog njezinih obiteljskih interesa i veza, jer je predsjednik Uprave Ine, tvrtke koja je najveći zagađivač u Sisku, njezin suprug Tomislav Dragičević".

ZAGREB - Agencija za zaštitu okoliša priopćila je danas da je dr. Savku Kučar Dragičević na mjesto ravnateljice Agencije na temelju javnog natječaja 2003. imenovao tadašnji ministar zaštite okoliša Božo Kovačević, a na prijedlog Upravnog vijeća Agencije. Agencija za zaštitu okoliša bavi se analiziranjem i interpretiranjem prikupljenih podataka o okolišu te osigurava informacije za djelotvorno provođenje politika zaštite okoliša tijelima državne uprave, Vladi i Hrvatskom saboru, stoji u priopćenju. Navodi se da prikupljene podatke Agencija dostavlja Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i svim ostalim zainteresiranim pravnim i fizičkim osobama te da su svi segmenti djelatnosti Agencije vidljivi na njezinoj web stranici.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala je danas predstavnicima nevladinih udruga, nezadovoljnih odnosom Vlade prema civilnom sektoru, da će im Vlada za petnaestak dana odgovoriti o slučaju sigurnosnih provjera nekih aktivista. Dobili smo obećanje i da će Savjet za razvoj civilnog društva biti konstituiran do sredine veljače, rekla je novinarima nakon sastanka predsjednica GONG-a Suzana Jašić. Dodala je da je potpredsjednica Vlade zajamčila kako će se potom imenovati nova osoba na čelo Ureda za udruge te provesti revizija izbora kandidata u odboru civilnog društva. Petnaestak nevladinih udruga traži da uz smijenjenu predstojnicu Ureda za udruge Jadranku Cigelj odgovornost snosi i osoba u SOA-i koja je na zahtjev Cigelj nezakonito provela provjere.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak izvijestio je danas da je još u petak od Vijeća za građanski nadzor tajnih službi i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražio da Odbor detaljno izvijeste o "slučaju Cigelj". Jarnjak je, nakon sjednice Odbora, novinarima rekao da je na sjednici postavljeno pitanje zakonitosti postupanja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) prema kandidatima za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, sigurnosnu obradu kojih je tražila bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj. "Rekao sam im da smo još u petak Vijeću za građanski nadzor službi i Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost proslijedili pisani zahtjev SDP-ovca Šime Lučina da se očituju", rekao je Jarnjak.

ROVINJ - Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, koja nadzire rad ustanova socijalne skrbi, i sutra će biti u Domu za djecu i odrasle "Rovinjskom suncu", doznaje se od pomoćnika ministra Dragutina Keserice koji drži da bi javnost u četvrtak mogla biti obaviještena o zaključcima i rezultatima nadzora. Keserici su poznate prijave štićenica toga doma koje se odnose na loše postupke predsjednice Upravnog vijeća Nevenke Mesić prema njima. Slučaj "Rovinjskog sunca" ovih je dana u javnost dospio nakon optužbe anonimne štićenice te ustanove, u kojoj trenutačno boravi osmero majki i 14 djece, o gladi i nečistoći te zlostavljanju i vrijeđanju štićenika koje provodi predsjednica Vijeća Nevenka Mesić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks poručio je danas predsjedniku HNS-ova Kluba zastupnika Dragutinu Lesaru da će se parlamentarni izbori održati u studenom ove godine, ali i da ne treba strahovati da će Sabor izmjenama izbornog zakonodavstva u izbornoj godini prekšiti Ustav. Lesar je, naime, danas upozorio da bi izmjene izbornog zakonodavstva u izbornoj godini kršile Ustavni zakon o provedbi Ustava, po kojemu se izborna pravila ne smiju mijenjati ako je do izbora ostalo godinu dana. Šeks je obrazložio da je ustavni rok za održavanje parlamentarnih izbora najkasnije 60 dana nakon prestanka mandata sadašnjeg saziva Sabora. "Ali mi iz HDZ-a i predsjednik stranke i Vlade višekratno smo najavili da izbore očekujemo u studenom 2007. i oni će se tada i održati", rekao je.

ŠIBENIK - Gradnja šetnice i uređenje obale neprijeporno je pravo primoštenske općine i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva podupire tu odluku, no ono zahtijeva da se gradi na zakonski izdanoj dokumentaciji, priopćeno je iz Ureda glasnogovornice Ministarstva. Građevna inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u nadzoru gradnje obalne šetnice u primoštenskoj općini, obavljenu 19. siječnja, utvrdila je da je ta općina počela gradnju bez dokumentacije te je zabranila njezin nastavak, stoji u priopćenju. Utvrđeno je da se obavljaju građevni zasjeci tla radi oblikovanja šetnice, dodaje se i najavljuje da će ta zabrana biti ukinuta kad općina, kao što je i najavila, predoči propisanu dokumentaciju, odnosno lokacijsku dozvolu, koncesiju te, ako to projekt zahtijeva, i građevnu dozvolu.

ZADAR - Nakon dojave građana da je na odmorištu u Crnom kod Zadra primijećena veća količina odbačenog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, djelatnici Policijske uprave zadarske došavši na mjesto događaja, utvrdili su da je u sedam drvenih sanduka odložen 4431 komad streljiva. Uz to, pronađeno je deset ručnih bombi i tri tromblonske kumulativne mine. Pirotehničari PU zadarske uklonili su s tog mjesta pronađeno streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, javljeno je danas iz PU zadarske.

ZAGREB - Saborski Odbor za ravnopravnost spolova podupro je danas Vladin prijedlog Zakona o obrazovanju odraslih, uz niz primjedaba oporbenih članova. Predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) izrazila je sumnju da će se sindikati u kolektivnim ugovorima uspjeti izboriti za plaćanje sedam slobodnih dana koliko je godišnje predviđeno za edukaciju zaposlenika.

Upozorila je i da neograničen pristup obrazovanju uglavnom ima samo menadžment tvrtki, te da je običnim zaposlenicima ono rijetko dostupno. Članovi Odbora istaknuli su i problem državnih službenika i namještenika, koji su se dužni stručno usavršavati, za što, smatraju, država ne izdvaja dovoljno novca.

ZAGREB - Odbor za ljudska prava Hrvatskog sabora prihvatio je danas Izvješće o stanju zatvorskog sustava u 2005., uz primjedbe dijela članova i pučkog pravobranitelja Jurice Malčića da se s izvješćem kasni, te da je preopćenito. Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović ocijenio je da je stanje u hrvatskim zatvorima zadovoljavajuće, unatoč pretrpanosti, lošem stanju zatvorskih objekata, nedostatku kadra i manjku novca. Zadovoljavajućim smatra i stanje sigurnosti zatvora, a naveo je da se broj napada na zatvorske službenike u 2005. s 10 smanjio na osam, broj fizičkih obračuna među zatvorenicima s 253 na 236, a samoozljeđivanja s 243 na 235 slučajeva. Izvijestio je da hrvatski zatvori mogu primiti najviše 3009 zatvorenika, a da ih je u 2005. bilo 3680, 20 posto više nego godinu ranije.

ZAGREB - Članovi saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport podržali su danas većinom glasova Konačni prijedlog zakona o vijećima mladih, u drugom čitanju. "Potičemo mlade da artikuliraju svoje interese", rekao je Davorko Vidović, predsjednik toga Odbora, koji je ujedno i matični odbor za vijeća mladih. Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, u ime predlagatelja rekao je, da jedinice lokalne samouprave imaju obvezu osnivanja vijeća mladih u roku šest mjeseci od stupanja zakona na snagu, a moraju im osigurati prostor i novac za rad. Dodao je, kako zakon propisuje da na čelu vijeća mladih može biti osoba nakon petnaeste godine života. Članica Odbora Biserka Perman (SDP) upitala je što će biti ako jedinice lokalne samouprave ne osnuju vijeće mladih u propisanom roku.

ZAGREB - Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao je danas niz Vladinih zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o zaštiti potrošača, kojim bi se to područje trebalo uskladiti s europskim smjernicama. Vlada ističe da je osnovni cilj predloženog zakona svakom potrošaču omogućiti razumijevanje sastava i kvalitete proizvoda i usluge, marketinških aktivnosti i zavaravajućeg oglašavanja, ugovora s trgovcima i procedure potrošačkih sporova. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila je da je njezin ured zaprimio niz pritužbi roditelja na agresivne reklame usmjerene djeci.

OSIJEK - Osumnjičenik za teško ubojstvo 44-godišnje Ruže Odobašić, koja je usmrćena 17. siječnja u osječkom naselju Vladimira Nazora, sinoć je uhićen i nakon kriminalističke obrade bit će priveden istražnom sucu osječkoga Županijskoga suda, izvijestili su predstavnici osječko-baranjske Policijske uprave na današnjoj, izvanrednoj, konferenciji za novinare. Riječ od 36-godišnjaku iz Donjih Andrijevaca, u Brodsko-posavskoj županiji, koji je tijekom dosadašnjeg ispitivanja priznao zločin, kazao je načelnik Odjela općeg kriminaliteta ove PU Josip Adrić. Dodao je kako su se osumnjičenik i žrtva poznavali, a prema dosadašnjim saznanjima, motiv ubojstva je koristoljublje. Osumnjičeni je, nakon počinjenog ubojstva, iz stana žrtve otuđio manju količinu novca i dokumente.

SLAVONSKI BROD - Oko 28 tisuća kutija cigareta zaplijenila je policija na autocesti Zagreb-Lipovac kod Lužana i Starog Petrova Sela, priopćeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u brodsko-posavskoj Policijskoj upravi u Slavonskome Brodu. Cigarete su otkrivene u dvama automobilima marke "audi" 100 koje su zaustavili pripadnici MUP-ove mobilne jedinice za nadzor državne granice. Oni su u suradnji s brodsko-posavskim policijskim službenicima i uz pomoć "presretača" preksinoć na autocesti pokušali zaustaviti "audi" vukovarskih registracija, ali se vozač zaustavio tek nakon potjere i tada je nađeno 14 tisuća kutija. Drugi "audi" vukovarskih registracija sa 14 tisuća kutija cigareta nađen je sutradan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙