FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradski tisak o formiranju nove vlade

BEOGRAD, 23. siječnja 2007. (Hina) - Beogradski tisak u utorak analizira odnos snaga u srbijanskom parlamentu nakon nedjeljnih izbora i izglede za formiranje vlade demokratskog bloka.
BEOGRAD, 23. siječnja 2007. (Hina) - Beogradski tisak u utorak analizira odnos snaga u srbijanskom parlamentu nakon nedjeljnih izbora i izglede za formiranje vlade demokratskog bloka.

Uspjeh pregovora predsjednika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i predsjednika Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice o novom premijeru ključan je za formiranje demokratske vlade, piše u utorak beogradski tisak.

Pregovori još nisu počeli, a DSS kao i stranka G17 plus čekaju da ih predsjednik Srbije i predsjednik DS-a Boris Tadić pozove na razgovor. Glavni je problem u tome što i DS i DSS žele mjesto premijera.

Očekuje se da će konzultacije početi nakon što Republičko izborno povjerenstvo objavi konačne rezultate izbora, a to bi trebalo biti najkasnije u četvrtak, piše beogradski dnevnik "Blic".

Prema još neslužbenim rezultatima izbora, DS, DSS i G17 plus zajedno imaju 131 od 250 zastupničkih mjesta.

"Blic" piše da Tadićevi demokrati očekuju da novi premijer bude

njihov kandidat Božidar Đelić dok Vojislav Koštunica inzistira na tome da DS ne može imati i premijera i predsjednika Srbije.

Koštunica bi možda pristao na varijantu da dobije potporu demokratskog bloka na izborima za predsjednika Srbije, što bi značilo da se Tadić mora odreći predsjedničke dužnosti, piše "Blic".

U mogućoj koaliciji koja bi raspolagala sa 131 mandatom, DS je najjači partner sa 65 zastupničkih mjesta odnosno 49 posto mandata koalicije. DSS-u sa 47 mjesta pripada 35 posto mandata, a stranci G17 plus pripada 15 posto. To bi bio model raspodjele mjesta i u novoj vladi.

"Blic" piše da bi G17 plus mogao imati odlučujuću riječ , a predsjednik stranke Mlađan Dinkić za taj je list izjavio da će G17 plus podržati bilo koje rješenje za premijera koje bude rezultat dogovora Borisa Tadića i Vojislava Koštunice.

Po Ustavu, novi saziv Skupštine mora se konstituirati u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora. Od trenutka konstituiranja Skupština, teče rok od 90 dana u kojem treba formirati novu vladu.

Kandidata za predsjednika vlade Skupštini treba predložiti predsjednik Republike, nakon što sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista koje su osvojile zastupničke mandate. Ukoliko u roku od 90 dana vlada ne bude formirana, parlament se raspušta i ponovno raspisuju izbori.

Iako je Srpska radikalna stranka dobila najveći broj glasova i

osvojila najviše mandata (81), Tadić nema obvezu njima, kao najjačoj stranci, ponuditi mjesto premijera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙