FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak predizborne kampanje u Srbiji za izbore 21. siječnja

BEOGRAD, 8. siječnja 2007. (Hina) - Predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji 21. siječnja, raspisanih još 10. studenoga, nakon kratke stanke tijekom novogodišnjih i božićnih praznika, ulazi u svoju dvotjednu završnicu.
BEOGRAD, 8. siječnja 2007. (Hina) - Predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji 21. siječnja, raspisanih još 10. studenoga, nakon kratke stanke tijekom novogodišnjih i božićnih praznika, ulazi u svoju dvotjednu završnicu.

Do 5. siječnja u ponoć, roka za predaju izbornih lista, svoje je liste predalo 20 stranaka i koalicija, koje je potvrdila Republička izborna komisija, a ona bi u ponedjeljak do ponoći trebala objaviti i broj birača koji će imati pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima.

Unatoč različitim podacima koje tijekom kampanje iznose brojne agencije za ispitivanje javnog mnijenja, jasno je da će u budući saziv parlamenta, koji obuhvaća 250 mjesta, ući Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja, Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića i koalicija Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, a većina istraživača ističe da samo još dvije liste, G17 Plus bivšeg ministra financija Mlađana Dinkića i koalicija Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, Građanskog saveza Srbije Nataše Mićić i Socijaldemokratske unije Žarka Koraća, te eventualno Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića imaju šansu prijeći izborni prag od pet posto i ući u parlament.

Izborni prag od pet posto ne vrijedi za manjinske stranke, koje trebaju prijeći tzv. prirodni prag, a na izbore izlazi šest manjinskih stranaka - Savez vojvođanskih Mađara, Unija Roma Srbije, Koalicija Lista za Sandžak, Mađarska sloga i Romska partija, te po prvi put od 1995. godine Koalicija Albanaca Preševske doline, koja okuplja Albance s juga Srbije, koji u zadnjih deset godina nisu sudjelovali na izborima u Srbiji.

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine na izbore izlaze na listi Tadićeve Demokratske stranke.

Stranke su svoje programe u dosadašnjem tijeku predizborne kampanje predstavljale uglavnom na skupovima širom Srbije, a u idućih će desetak dana - do izborne šutnje koja počinje dva dana uoči izbora, 19. siječnja - to učiniti i u mnogobrojnim televizijskim i radijskim predstavljanjima, koja će se na državnoj Radio-televiziji Srbije odvijati po unaprijed određenom redoslijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙