FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na najvišim razinama u proteklih šest godina

LONDON,FRANKFURT, 22. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su zabilježile najviše razine u zadnjih šest godina, potpomognute dobitcima u sektorima nafte i rudarstva.
LONDON,FRANKFURT, 22. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su zabilježile najviše razine u zadnjih šest godina, potpomognute dobitcima u sektorima nafte i rudarstva.

Londonski Ftse do podneva je ojačao 0,5 posto, na 6.269 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na nešto manjem dobitku, od nekih 0,1 posto, dosegnuvši 6.754 boda.

Po dobitcima se ponajviše isticao sektor nafte, u kojem su cijene dionica dobivale na vrijednosti uslijed nastavljenog rasta cijena nafte na američkom tržištu na 52,5 dolara. Dionice BP-a i Totala ojačale su po 0,6 posto.

Među većim dobitnicima bile su još i rudarske kompanije, čijim dionicama je podrška stizala od rasta cijena bakra na terminskom tržištu. Pritom su dionice BHP Billitona poskupile 1,4 posto, Rio Tintove za 1,7 posto a Anglo Americanove za jedan posto.

Ovaj tjedan pozornost ulagača bit će usmjerena nizu poslovnih izvješća kompanija u Europi i SAD-u, među kojima Pfizera i Texas Instrumentsa.

"U 2007. se, prema većini procjena, očekuje pozitivno okruženje za dionice u smislu blagog usporavanja globalnog rasta, obuzdane inflacije, Fed-ovog smanjenja kamatnih stopa, pristojnog rasta zarada kompanija i višestruke ekspanzije", navode stratezi JP Morgana u svojoj zabilješci.

Ojačale su i dionice Philipsa, oko jedan posto, nakon što su njegovi podaci o neto dobiti za četvrto tromjesečje nadmašili procjene. Podršku dionicama pružila je i vijest tog nizozemskog elektroničkog diva o podizanju dividende za 2006. za 36 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je gotovo 0,7 posto, završivši na 17.424 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙