FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održano središnje ekumensko slavlje u slopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

ZAGREB, 21. siječnja 2007. (Hina) - Središnje ekumensko slavlje u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je večeras u hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.
ZAGREB, 21. siječnja 2007. (Hina) - Središnje ekumensko slavlje u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana održano je večeras u hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Geslo ovogodišnje molitvene osmine, 23. po redu, koja se obilježava u Hrvatskoj je "gluhima daje čuti, nijemima govoriti!" uzete iz Markovog evanđelja.

Ta tema suočava nas s pitanjem jesmo li i u kojoj mjeri i na kojim područjima i sami gluhi i nijemi, navodi se u knjižici ovogodišnje Molitvene osmine.

U ime domaćina Srpske pravoslavne crkve nazočnima se obratio protojerej stavrofor Marinko Juretić, u ime Katoličke crkve pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, u ime Baptističke crkve Željko Mraz, Makedonske pravoslavne crkve Kirko Velikovski, u ime Reformiranih crkava Branimir Bučanović te Danijel Berković u ime Evanđeoske crkve.

Predstavnici kršćanskih crkava istaknuli su obnavljanje jedinstva u kršćanskoj Europi u 21. stoljeću, razumijevanje, toleranciju i uvažavanje različitosti među pojedinim crkvama.

Na skupu je najavljeno da će se u rujnu ove godine u Sibiu u Rumunjskoj održati Treći ekumenski skup koji zajednički organiziraju dvije "krovne" kršćanske institucije u Europi: Vijeće europskih biskupskih konferencija (CCEE) utemeljeno 1971. i Konferencija europskih crkava (KEK) utemeljena 1959. sa sjedištem u Ženevi koja okuplja sve ostale crkve u Europi.

Na kongresu u Sibiu sudjelovat će i izaslanstvo Hrvatske biskupske konferencije te predstavnici drugih kršćanskih crkava u Hrvatskoj.

Jedna od poruka ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Hrvatskoj je i molitva za uspjeh ovog ekumenskog hoda.

Pomoćni biskup Vlado Košić večeras je podsjetio i na uspjeh 29. ekumenskog susreta mladih koji je od 28. prosinca do 1. siječnja održan u Zagrebu u organizaciji Ekumenske zajednice mladih iz Taizea.

Na skupu je također rečeno da ovakvi skupovi, osim molitvenih, upućuju i na probleme našega društva kao što su razne ovisnosti, socijalne nepravde, nasilje u obitelji i drugi problemi s kojima se susrećemo. Kršćanstvo nam na odgovoran način pomaže da progovorimo i suočimo se s tom stvarnošću koja nas okružuje, poručili su predstavnici Molitvene osmine za jedinstvo kršćana.

Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana koja se svake godine održava od 18. do 25. siječnja predložio je 1908. godine protestantski svećenik Paul Watson. Razdoblje Molitvene osmine je razdoblje između blagdana Katedre Svetoga Petra i blagdana Obraćenja Svetog Pavla.

Ovogodišnji materijal za proslavu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana priredili su kršćani iz Južnoafričke Republike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙