FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranke o rezultatima nedjeljnih izvanrednih lokalnih izbora

ZAGREB, 15. siječnja 2007. (Hina) - Rezultate jučerašnjih izvanrednih izbora u općinama Rogoznica, Pitomača i Kukljica u HDZ-u smatraju pokazateljem raspoloženja birača pred parlamentarne izbore, dok u SDP-u, HSS-u i HNS-u ističu kako je riječ o specifičnim sredinama, na temelju kojih se ne može zaključivati o raspoloženju birača u čitavoj zemlji.
ZAGREB, 15. siječnja 2007. (Hina) - Rezultate jučerašnjih izvanrednih izbora u općinama Rogoznica, Pitomača i Kukljica u HDZ-u smatraju pokazateljem raspoloženja birača pred parlamentarne izbore, dok u SDP-u, HSS-u i HNS-u ističu kako je riječ o specifičnim sredinama, na temelju kojih se ne može zaključivati o raspoloženju birača u čitavoj zemlji.

Pobjednik izvanrednih izbora u svim tima općinama je HDZ, koji je u Rogoznici osvojio 47 posto glasova, a u Pitomači 47,29 posto glasova, to jest osam od 15 vijećničkih mandata. U Kukljici je HDZ osvojio šest od 13 vijećničkih mandata.

U SDP-u i HSS-u, međutim, tvrde da se HDZ na terenu služio političkim pritiscima i korupcijom kako bi smijenio izabrane vlasti i promijenio volju birača.

Predsjednik HSS-ova Kluba zastupnika i virovitičke Županijske organizacije HSS-a željko Pecek Hini je kazao kako HSS nije u potpunosti nezadovoljan rezultatima izbora u Pitomači, budući da je u toj općini jučer dobio više glasova nego na redovitim izborima. HSS bi bio zadovoljan da i na parlamentarnim izborima osvoji toliku potporu birača, rekao je.

Ustvrdio je, međutim, da je vlast u Pitomači raspuštena zbog pritisaka i političke korupcije, usljed kojih su, kaže, dva vijećnika iz SDP-a i jedan HSS-ov napustili stranke.

"To je model po kojem je promijenjena vlast i volja birača. Kad se to dogodilo, vijećnici koji su promijenili stranu morali su izjaviti da su to učinili zbog nezadovoljstva vladajućom politikom, a od birača je teško očekivati da se ponovno opredijele za opciju čiji su članovi prelazili na suprotnu stranu", ocijenio je Pecek.

Rekao je i da ispitivanja javnog mnijenja pokazuju porast HDZ-ova rejtinga na razini države te da se nešto od tog rasta prelio i na lokalnu razinu.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović kazala je, pak, da rezultati jučerašnjih izbora ne govore ništa o rejtingu SDP-a općenito, budući da SDP u tim sredinama ni ranije nije ostvarivao zapažene rezultate.

Ustvrdila je da je HDZ u Pitomači i u još pet gradova i općina na području Virovitičko-podravske županije, volju birača promijenio pritiscima na vijećnike, ali i na građane.

"Služili su se političkim obećanjima i prijetnjama tipa - ako glasate za nas, zaposlit ćemo vam dijete, a ako ne glasate, nećemo", kazala je Antunović.

Naglasila je, međutim, da građani sami biraju kakvu vlast žele.

"Nisam zaboravila da se 90-ih kroz ratno profiterstvo i privatizicijski kriminal nemilice pljačkalo Hrvatsku, ali da to nije bilo dovoljno da HDZ izgubi vlast", rekla je Antunović.

Biračima je poručila da će "biti kasno kad podupru još jednu fazu bahate i beskrupulozne pljačke", te dodala da rezultati jučerašnjih izbora neće obeshrabriti SDP u borbi za drugačiju politiku i drugačiju Hrvatsku.

I HNS-ov glasnogovornik Mladen Ružman kaže da se iz jučerašnjih izbora ne može tumačiti raspoloženje birača u Hrvatskoj.

"U Rogoznici su se birači očito opredjeljivali za dvije opcije - bespravne graditelje ili pravnu državu, i ako je to doista tako, može nas radovati da je pobijedio legitimitet. Što se tiče Pitomače, HDZ je tamo činio sve da sruši vlast, a u kampanji je očito bilo presudno discipliniranje vlastitih birača. Bilo bi prestrašno da takav stil i sve što iz njega proizlazi bude uzorak za Hrvatsku", rekao je Ružman.

Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak istaknuo je, pak, da je HDZ jako zadovoljan postignutim rezultatima, ocijenivši da su oni odraz stvarnog stanja.

"Nije slučajno da u dvije općine praktički sami možemo formirati vlast", rekao je Jarnjak. Podsjetio je da je na izvanredne izbore jučer izašlo između šest i sedam tisuća birača, što je, kaže, velik uzorak, na temelju kojega se može zaključivati o raspoloženju birača u državi.

Na optužbe iz oporbe odgovorio je da se izborni gubitnici imaju pravo ljutiti, te da je takve optužbe besmisleno iznositi nakon izbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙