FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 15. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

AMAN

Jordanski kralj Abdulah II. poručio je u nedjelju navečer američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice da Washington mora aktivno raditi na pokretanju izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma kako bi se napokon okončalo nasilje u regiji i stvorila palestinska država. SAD "moraju aktivno raditi i vršiti pritisak za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih pregovora koji moraju završiti stvaranjem neovisne i održive palestinske države", rekao je Abdulah prema priopćenju kraljevskog dvora objavljenog nakon sastanka s Rice u Amanu. "Protok vremena bez stvaranja pravog napretka temeljenog na specifičnim koracima iz mirovnih smjernica samo će proširiti krug nasilja", dodaje se u priopćenju. U očitom odbijanju palestinske države s privremenim granicama kao što je navodno predložila američka državna tajnica, jordanski je kralj naglasio da palestinska država mora uživati "puni suverenitet" i biti uspostavljena u skladu s relevantnim rezolucijama UN-a. Kralj Abdulah je pozvao američku stranu da proširi svoju pomoć palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu jer bi takva pomoć "na palestinskoj strani stvorila snažnog i sposobnog partnera za pokretanje mirovnog procesa".

MANAGUA

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad sastao se u nedjelju u Managui s nikaragvanskim predsjednikom Danielom Ortegom i zaključio da dvije zemlje imaju iste ciljeve i zajedničke neprijatelje. Na svom drugom putovanju u Latinsku Ameriku u samo četiri mjeseca, Ahmadinedžad je nazvao Ortegu, bivšeg marksističkog gerilaca i američkog neprijatelja iz doba Hladnog rata, simbolom pravde u Nikaragvi. "Mi si moramo pružiti ruku. Imamo iste ciljeve i zajedničke neprijatelje", rekao je novinarima Ahmadinedžad, koji je u Nikaragvu doputovao iz Venezuele na čijem se čelu također nalazi zagriženi američki suparnik Hugo Chavez. Ortega je najavio da će s iranskim kolegom potpisati sporazum s ciljem smanjenja bijede u Nikaragvi, drugoj najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere nakon Haitija. "U našoj iranskoj braći vidimo narod, vladu i predsjednika koji su spremni pomoći u borbi protiv siromaštva u Nikaragvi", rekao je Ortega. Ortega je kao predsjednički kandidat svog ljevičarskog sandinističkog pokreta pobijedio na izborima 5. studenoga i službeno stupio na dužnost prije četiri dana. Riječ je o drugom predsjedničkom mandatu Ortege, koji je već bio na čelu te siromašne srednjoameričke zemlje od 1985. do 1990. godine.

DAMASK

Irački predsjednik Džalal Talabani u nedjelju je u Damasku sa svojim sirijskim kolegom Bašarom al_Asadom razgovarao o jačanju suradnje dviju zemalja i okončanju nasilja u Iraku. Sirijska novinska agencija SANA objavila je da su razgovori bili fokusirani na "bilateralnim pitanjima na svim razinama" i obje su strane naglasile "želju za jačanjem tih odnosa". Asad je "iskazao sirijsku spremnost da pomogne Iraku u ostvarenju nacionalnog pomirenja i jedinstva, sigurnosti i stablinosti", dodaje SANA. Talabanijev šestodnevni posjet Siriji prvi je nekog iračkog predsjednika u posljednjih 30 godina. Dvije su zemlje obnovile diplomatske odnose, prekinute 1980. godine, prije dva mjeseca. No, Talabani je kao čelnik jedne od zabranjenih kurdskih stranaka u režimu Sadama Huseina dugo vremena živio u egzilu u Siriji. Talabani je uoči dolaska u Siriju rekao da želi da Damask poduzme mjere kako bi se zaustavila infiltracija militanata i oružja u Irak preko sirijske granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙