FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povratak ptičje gripe u Aziju budi strah od širenja te bolesti u svijetu

HANOI, 14. siječnja 2007. (Hina/AFP) - Nakon četiri smrti od ptičje gripe u četiri dana, novog zabilježenog slučaja zaraze čovjeka u Kini, otkrivanja žarišta u Vijetnamu i Japanu, ponovno se bude strahovi od širenja te bolesti po cijelom svijetu.
HANOI, 14. siječnja 2007. (Hina/AFP) - Nakon četiri smrti od ptičje gripe u četiri dana, novog zabilježenog slučaja zaraze čovjeka u Kini, otkrivanja žarišta u Vijetnamu i Japanu, ponovno se bude strahovi od širenja te bolesti po cijelom svijetu.

"Uznemirenost ostaje... žarišta zaraze u Vijetnamu, ali i slučajeve obolijevanja ljudi u Kini i Indoneziji uzimamo kao pokazatelj da je virus još prisutan", upozorio je Hans Troedsson, dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Vijetnamu.

"Usto, postoji mogućnost da gripa mutira i pretvori se, u najgorem slučaju, u virus koji će se moći širiti među ljudima i tako pretvoriti u pandemiju", dodao je stručnjak.

U Inodoneziji je dosad od ptičje grupe umrla 61 osoba, što je najviše u svijetu, a Kina i Južna Koreja potvrdile su nove slučajeve oboljelih koji su ozdravili.

Zadnji val ptičje gripe najteže je pogodio Vijetnam, a u Japanu je potvrđeno novo žarište, no još se ne zna je li riječ o virusu H5N1.

Ponovno pojavljivanje epizootije, odnosno epidemije zarazne bolesti među životinjama, ne čudi jer je "virus aktivniji kad je hladnije", podsjeća Troedsson.

No on upozorava da bi se bolest i ove godine mogla proširiti sve do Bliskog istoka, Europe i Afrike.

"Očekujemo da će se ponoviti ono što se dogodilo lani kada je virus iznenada postao veoma aktivan" i proširio se čak u Europu, rekao je Peter Cordingley, glasnogovornik područnog ureda WHO-a za Zapadni Pacifik sa sjedištem u Manili.

"Nadajmo se da će vlade koje prošli put nisu bile pripremljene, ovaj put to biti", dodao je upozorivši ipak da neke zemlje koje nije htio imenovati, još nisu spremne.

Stručnjaci upozoravaju da će se rizici povećavati, posebno sredinom veljače.

Otkako se koncem 2003. pojavila u Aziji, od ptičje gripe umrla je 161 osoba, ali se bolest još uglavnom prenosi s peradi na ljude. Prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka, kojega se stručnjaci najviše boje jer bi mogao biti znak pandemije, i dalje je neznatan.

Ali "znamo da će do toga jednoga dana doći", upozorava Troedsson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙