FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Podrška proeuropskim snagama u Srbiji pred izbore 21. siječnja

BEOGRAD, 12. siječnja (Hina) - Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel u petak je u Beogradu, kao predstavnik Europske unije, dao podršku proeuropskim snagama u Srbiji uoči parlamentarnih izbora 21. siječnja.
BEOGRAD, 12. siječnja (Hina) - Ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel u petak je u Beogradu, kao predstavnik Europske unije, dao podršku proeuropskim snagama u Srbiji uoči parlamentarnih izbora 21. siječnja.

"Dolazak je povezan s jednim urotničkim dogovorom ministara EU koja želi podržati proeuropske snage u Srbiji", kazao je Rupel novinarima nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Draškovićem, s kojim je, kao i prethodno s premijerom Vojislavom Koštunicom, razgovarao i o budućem statusu Kosova, koje treba biti postignuto u suglasnosti svih zemalja-članica EU.

"Mi se borimo i zauzimamo za rješenja unutar EU. Smatramo da EU treba u pogledu budućeg statusa Kosova govoriti jednim glasom, treba biti jedinstvena i svaka odluka bi trebala biti prihvaćena konsenzusom", kazao je Rupel devet dana prije održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 21. siječnja nakon kojih bi pregovarač UN-a Martti Ahtisaari trebao predložiti konačno rješenje statusa Kosova.

Rupel je dodao kako je između volje naroda Kosova i naroda Srbije u sklopu čijih granica se nalazi Kosovo, "potrebno naći most i zadovoljiti i zahtjeve Albanaca za samoodređenjem i zahtjev Srbije za očuvanjem teritorijalne cjelovitosti".

Slovenski ministar je u više navrata zadnjih tjedana upozorio da bi EU u vezi s integracijom zapadnog Balkana trebala voditi računa o rješenju za Kosovo koje neće destabilizirati Srbiju, te da je u vezi s približavanjem Srbije EU-u potreban "nediskriminatoran tretman" Bruxellesa i što brži nastavak pregovora o pridruživanju i stabilizaciji s Beogradom.

On je za Slovenski radio nakon susreta u Beogradu rekao da će Slovenija u vezi s Kosovom zauzeti stajalište koje zauzme Europska unija.

Rupel, koji je na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu studentima održao predavanje "Slovenija, Srbija, EU", precizirao je da su za njegovu zemlju "bitna tri poznata načela: nema povratka na stanje prije 1999. godine, granice Kosova ostaju nepromijenjene i pripajanje drugim državama nije moguće".

"U slučaju političke odlučnosti i volje velikih, uz samo malo pritisaka, ako je to prava riječ, na albansku stranu, mislim da možemo doći do rješenja koje ne bi ponizilo nikoga i u kojem nitko ne bi bio pobijeđen, niti bi itko bio pobjednik", kazao je Drašković novinarima nakon susreta s ministrom Rupelom.

U priopćenju srbijanske vlade, ističe se da je premijer Koštunica ministru Rupelu prenio stajalište da se rješenje za Kosovo može naći samo kroz dijalog i kompromis dviju strana, kao i da se rješenje nalazi u suštinskoj autonomiji Kosova u sklopu Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙