FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS-ZAMP i HGK: sporazum o naknadi za presnimavanje za vlastitu upotrebu

ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Predstavnici Hrvatskog društva skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava (HUS ZAMP) i Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore potpisali su danas Sporazum o osnovnim načelima i uvjetima za ostvarivanje prava na naknadu za reproduciranje autorskog djela za privatno ili drugo vlastito korištenje.
ZAGREB, 12. siječnja 2007. (Hina) - Predstavnici Hrvatskog društva skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava (HUS ZAMP) i Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore potpisali su danas Sporazum o osnovnim načelima i uvjetima za ostvarivanje prava na naknadu za reproduciranje autorskog djela za privatno ili drugo vlastito korištenje.

Riječ je o tzv. sustavu privatnog kopiranja koji hrvatskim građanima omogućuje legalno presnimavanje zaštićenih autorskih djela za privatno i drugo vlastito korištenje, ili pojednostavljeno, omogućuje im da legalno kupljeni CD ili DVD sa zaštićenim autorskim sadržajem mogu kopirati, ako tu kopiju koriste za osobnu upotrebu.

Za takvu reprodukciju (umnožavanje) za privatno ili drugo vlastito korištenje naknada će se naplaćivati za elektroničke uređaje i medije za pohranu podataka, a obveznici plaćanja te naknade su hrvatski uvoznici i proizvođači takve opreme.

Sporazum propisuje i cjenik naknada, a, prema procjenama ZAMP-a, ove bi se godine na temelju naknada za reproduciranje autorskog dijela moglo prikupiti između 3 i 4 milijuna kuna.

Sporazum će se odnositi i na prošlu godinu, a sadrži i klauzulu postupnog povećanja naknade u idućim godinama.

Tako bi primjerice naknada za prazne CD-e u ovoj godini iznosila 0,08 kuna, a postupno će rasti na 0,64 kune koliko će naknada iznositi u drugom polugodištu 2009.

Naknada za prazan DVD je 0,12 kuna u ovoj godini, odnosno 0,96 kuna od sredine 2009., a iznos naknade za sve memorijske kartice kapaciteta do 5 gigabajta (GB) sa šest kuna u ovoj postupno će rasti do 32 kune.

Sporazum predviđa i naknade za IT uređaje, primjerice za CD i DVD snimač naknadu od 4 kune u ovoj godini s povećanjem na 16 kuna u drugoj polovici 2009, kao i za ostale uređaje, pa će najveću naknadu, od 40 kuna u ovoj godini, imati HF-FI rekorder s tvrdim diskom do 100 GB, a naknada za taj uređaj postupno će rasti do 160 kuna.

No, Sporazumom je predviđeno da će se pratiti stanja na tržištu kako predviđeno povećanje naknada ne bi dovelo do poremećaja i na taj način utjecalo na položaj uvoznika te informatizaciju društva, a reguliran je i način kontrole prijavljenih podataka, određivanja tarife za nove proizvode na tržištu.

Sporazumom je utvrđen i način te dinamika plaćanja dugovanja koje teče od 1. siječnja prošle godine, a za prošlu će se godinu primjenjivati naknade iz ove godine.

Sporazumom je, ističe predsjednik HDS-a Željko Brkanović, utvrđen cjenik koji, mišljenje je i struke, neće znatnije opteretiti tržište.

Nezadovoljstvo pak potpisanim sporazumom izrazio je predstvnik udruge Potrošač Zdravko Lipušić koji tvrdi da udruge potrošača nisu bile uključene u pregovore, a mišljenja je i da HGK nije referenca za pregovore o spomenutoj temi.

Samom potpisivanju Sporazuma u HGK bili su pak nazočni predstavnici više umjetničkih udruga, kao i neki poznati hrvatski glazbenici i filmski djelatnici, primjerice Arsen Dedić, Kemal Monteno, Rajko Dujmić, Vinko Brešan idr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙