FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Županija i HUS zajedno u Salonitu, Milsu i Trimotu

SPLIT,12. siječnja 2007.(Hina) - Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, nakon sastanka održanog na zahtjev sindikata, novinarima su priopćili kako su se dogovorili o zajedničkom postupanju u tvrtkama Salonit, Mils i Trimot radi zaštite prava radnika i državnih, odnosno županijskih interesa.
SPLIT,12. siječnja 2007.(Hina) - Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, nakon sastanka održanog na zahtjev sindikata, novinarima su priopćili kako su se dogovorili o zajedničkom postupanju u tvrtkama Salonit, Mils i Trimot radi zaštite prava radnika i državnih, odnosno županijskih interesa.

Matijašević je izvijestio da je s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom i ministricom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinom Matulović Dropulić dogovorio produljenje ugovora o radu za 142 radnika vranjičkog Salonita u stečaju angažirana na poslovima sanacije i zbrinjavanja kancerogenog azbestnog otpada, koji su na određeno vrijeme zaposleni u studenom i prosincu prošle godine.

Kako im ugovori istječu 13. siječnja, a nova je skupština vjerovnika zakazana za 25 siječnja, dogovoreno je da im se ugovori produlje do daljnjega kako ne bi došlo u pitanje dovršenje sanacije, ali i njihova egzistencija.

Župan Sanader podržao je inicijativu HUS-a da se pronađe strateški partner koji će dugoročno u unajmiiti prostor Salonita i pokrenuti ekološki prihvatljivu proizvodnju.

No, upozorio je Matijašević, tomu je preduvjet da se na skupštini vjerovnika dokaže da je najveći vjerovnik država, odnosno Porezna uprava čiji ravnatelj Ivica Mladineo Trgovačkom sudu još nije dostavio dokument kojim se to dokazuje, premda je stečajni postupak i pokrenut na zahtjev Porezne uprave. Bez tog dokumenta, najveći je vjerovnik tvrtka Robson Holding iza koje stoji većinski vlasnik Salonita Jozo Ćurković koji je i jedini odgovoran za propast vranjičke tvornice.

Mladineo će, rekao je Matijašević, biti izravno odgovoran za štetu koja će biti nanesena državi i lokalnoj zajednici, s kojima je HUS postigao dogovor o pronalaženju strateškog partnera, pozvavši ga još jednom da izvrši svoju zakonsku obvezu.

Sa županom je dogovoreno i da se Županija ne odrekne svojih potraživanja u splitskoj mljekarskoj industriji Mils, u iznosu od 3,6 milijuna kuna, u kojoj je zaposleno 100 radnika, a o njoj ovisi i više od 1000 kooperanata. Županija će tražiti da se dug ili isplati ili pretvori u dionice, kao i državna potraživanja od 1,5 milijuna kuna, kako bi zajedno s malim dioničarima županija i država stekle 25 posto i jednu dionicu te mogle utjecati na poslovnu politiku.

Što se, pak, imotske tvornice tekstila Trimot tiče, dogovoreno je da se od mjerodavnih ministarstava zatraži zajam za obrtna sredstva kako bi treći krug natječaja za prodaju ta tvrtka, koja je ponovno počela proizvoditi i ima tromjesečne ugovore sa stranim partnerima, dočekala na nogama.

Matijašević je najavio i održavanje sjednica Gospodarsko-socijalnih vijeća u svim županijama na kojima bi trebali sudjelovati i državni dužnosnici predvođeni potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙