FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isporuka ruske nafte preko Bjelorusije može početi za "nekoliko sati"

ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Normalan protok ruske nafte kroz naftovod Družba preko teritorija Bjelorusije mogao bi započeti u roku od "nekoliko sati", izjavio je u srijedu ruski izaslanik pri Europskoj uniji, a prenijele su svjetske novinske agencije.
ZAGREB, 10. siječnja 2007. (Hina) - Normalan protok ruske nafte kroz naftovod Družba preko teritorija Bjelorusije mogao bi započeti u roku od "nekoliko sati", izjavio je u srijedu ruski izaslanik pri Europskoj uniji, a prenijele su svjetske novinske agencije.

"Radi se o nekoliko sati", rekao je Vladimir Čižov nakon razgovora s povjerenikom EU-a za energetiku Andrisom Piebalgsom o tehničkim koracima potrebnim za ponovno uspostavljanje normalnog protoka nafte kroz naftovod Družba nakon trodnevnog prekida.

Nešto ranije u srijedu bjeloruski premijer Sergej Sidorskij izjavio je da je njegova vlada ukinula carinsku pristojbu na rusku naftu koja prolazi njezinim teritorijem, čime je otvorila put za nastavak opskrbe Europe naftom.

"Vlada je, uzevši u obzir bilateralne sporazume s ruskom vladom, donijela odluku... da ukine carinske pristojbe na tranzit nafte...", rekao je premijer nakon sastanka vlade.

Ova odluka, koja je donesena nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko poručio vladi da ponovno razmotri te pristojbe, predstavlja signal mogućeg rješavanja razmirica koje su uznemirile europske prijestolnice i ponovno naštetile Rusiji, odnosno njezinom ugledu pouzdanog opskrbljivača energentima.

Sidorskij je izjavio da će otputovati u četvrtak u Moskvu gdje će se sastati s ruskim kolegom Mihailom Fradkovom, te da očekuje da će ruska strana odgovoriti ukidanjem svih ograničenja u svojim trgovinskim odnosima s Minskom.

"Nadam se da ćemo tijekom dva dana riješiti sva sporna pitanje i pretenzije glede isporuke nafte Zapadu, a isto tako i što se tiče isporuke ruske nafte Bjelorusiji", rekao je bjeloruski premijer, a prenosi RIA Novosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je za Associated Press da ova odluka daje razloge za "suzdržan optimizam".

Moskva je razljutila Europsku uniju zaustavljanjem svih isporuka nafte u noći s nedjelje na ponedjeljak putem naftovoda Družba, kojim nafta iz Rusije ide preko teritorija Bjelorusije u zapadnu Europu.

Rusija je, optužujući Bjelorusiju za krađu nafte iz glavnog naftovoda, objavila da je bila prisiljena obustaviti izvoz nafte, nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kojeg Washington smatra posljednjim europskim diktatorom, uveo carinske pristojbe na rusku naftu koja prolazi bjeloruskim teritorijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙