FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 8. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor u današnjem je priopćenju osudila i ponižavajućim ocijenila postupanje medicinskog osoblja u zagrebačkom Domu zdravlja u Grižanskoj ulici prema gluhonijemom Ottu Cvetkoviću, kojemu je uskraćena medicinska pomoć. Od nadležnih je tijela zatražila žurno postupanje i reakciju, kako se nemili i neprihvatljivi slučajevi više ne bi događali, kaže se u priopćenju. Prema pisanju današnjeg tiska, gluhonijemi Cvetković došao je s pisanom porukom u kojoj traži pomoć pri popravku zubne proteze. Medicinska sestra ga je izgurala iz ordinacije, a iz Doma zdravlja izveli su ga policajci, koji su stigli na poziv medicinskog osoblja.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladinog Povjerenstva za praćenje Nacionalnog programa za Rome Jadranka Kosor posjetila je danas Plinarsko naselje u Zagrebu, nastanjeno pretežno romskim obiteljima, te je tom prigodom uručila donaciju vrijednu 42 tisuće kuna koju je odobrilo Povjerenstvo za šest romskih obitelji čije su kuće izgorjele u požaru 14. listopada prošle godine. Potpredsjednica Kosor uručila je i poklon pakete hrane za 23 obitelji nastanjene u Plinarskom naselju, a Suana Bajrić, majka petero malodobne djece, dobila je peć na kruto gorivo. Na dodjeli donacije Kosor je istaknula problem uređenja Plinarskog naselja u samom centru grada u blizini Radničke ceste što treba učiniti što prije, rekavši da uređenje tog naselja spada pod nadležnost Grada.

OSIJEK - Glavni tajnik Demokratskog centra (DC) Vladimir Novotny izjavio je danas u Osijeku da je Vladina odluka o interventnom otkupu svinja razlog za ostavku resornog ministra Petra Čobankovića. Na konferenciji za novinare Novotny je skandaloznim ocijenio prošlogodišnji Vladin potez o izdvajanju 50 milijuna kuna proračunskih sredstava za poticanje uvoza svinjskoga mesa, da bi, nakon godinu dana takve uvozne politike, Vlada odlučila pokrenuti interventni otkup svinjetine s 5 milijuna kuna. To je za ostavku resornoga ministra, jer Vlada mora davati novac poreznih obveznika da bi se otkupila domaća svinjetina, koju nema tko kupiti, budući da su godinu dana, proračunskim novcem, poticali velike kompanije da kupuju svinjetinu iz inozemstva, ustvrdio je Novotny.

SPLIT - Predsjednik splitskoga SDP-a i saborski zastupnik Marin Jurjević ocijenio je danas "nedopustivim pokušajem prikupljanja jeftinih političkih bodova" prijedlog premijera Ive Sanadera da se u središtu Splita postavi spomenik prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu. Jurjević je na konferenciji za novinare rekao i da prozivanje Zagreba u tom smislu smatra nepotrebnim podgrijavanjem antagonizma između Splita i glavnoga grada. Jurjević predlaže da se Splićani sami izjasne o tom pitanju, te odluče gdje, koga i što žele na svojim trgovima i ulicama, dodajući kako Sanader ionako tada više neće biti premijer. Podsjetio je i kako je pokojni hrvatski predsjendik trg u Splitu, uz rivu, dobio u vrijeme SDP-ove vlasti.

ZAGREB - Mladi HNS-a nezadovoljni su Konačnim prijedlogom zakona o vijećima mladih koji je Vlada uputila u saborsku proceduru jer drže da ne nude rješenja najvažnijih pitanja vezanih uz potrebe mladih, a otvara se mogućnost političke korupcije i zloporabe političke moći političkih stranaka u postupku izbora vijeća mladih. Taj zakonski prijedlog vijeća čini beskorisnim ukrasom bez ikakva utjecaja mladih, što je u suprotnosti s europskim stečevinama i potrebom uključivanja mladih u procese donošenja odluka, kao i temeljnim polazištima za donošenje zakona, priopćili su Mladi HNS-a. Tim je prijedlogom prihvaćeno vrlo malo od mnoštva primjedbi i sugestija koje su udruge mladih i predstavnici pomladaka političkih stranaka dali na prvu, izrazito lošu verziju Zakona, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Skupina od osamnaest redovitih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) uputila je danas Izjavu u kojoj ističe kako je neprimjereno i neuljudno da u Vukovar 10. siječnja dolazi održati predavanje Vasilije Krestić, jedan od tvoraca Memoranduma SANU i tvoraca sintagme o Hrvatima kao genocidnom narodu. Kako se navodi u Izjavi, koja je dostavljena Hini, prema Katalogu stručnog osposobljavanja nastavnika za 2007., koji je donijela Agencija za odgoj i obrazovanje RH, s potpisom ravnatelja Agencije Vinka Filipovića, za 10. siječnja predviđeno je predavanje Vasilija Krestića "Historija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji" u Vukovaru, a isto predavanje, prema Katalogu stručnog osposobljavanja nastavnika za 2006., bilo je predviđeno za 15. rujna 2006.

ZADAR - Zadarska je policija jučer uhitila dvoje BiH državljana i oduzela im veću količinu tehničke robe u vrijednosti preko pola milijuna kuna, izvijestili su načelnik Kriminalističkog odjela Policijske uprave zadarske Antun Novoselić i pročelnik zadarske carinarnice Ante Bajlo. Prilikom graničnog nadzora na motornom brodu "Marko Polo" iz Ancone, vlasnica "jette" njemačkih registracija, 47-godišnja državljanka BiH službeniku Postaje pomorske policije ponudila je 1500 eura mita nakon čega je uhićena. U vozilu je otkriveno 16 prijenosnih računala s opremom, 25 fotoaparata, 6 video kamera, 81 ručni sat, 10 mobitela, više komada zlatnog nakita ukupne težine 1,8 kg, 33 sjemenke slične marihuani i 21.290 eura. Pronađena je krivotvorena hrvatska vozačka dozvola i putovnica s umetnutom fotografijom 26-godišnjeg sina vozačice.

OSIJEK - Istražni sudac osječkoga Županijskog suda Mario Kovač dao je suglasnost da se Mirka Sivića, jednoga od sedmorice okrivljenika za ubojstva srpskih civila na obali Drave, koji štrajka glađu i ne uzima terapiju, premjesti u zagrebačku Zatvorsku bolnicu zbog pogoršanja zdravlja, izvijestio je danas Sud. U priopćenju za javnost navodi se kako je suglasnost dana na temelju podneska Uprave za zatvorski sustav osječkoga Zatvora. Uprava navodi da Sivić od 18. prosinca opet štrajka glađu, da je prestao uzimati i liječničku terapiju, zbog čega mu se 6. siječnja bitno pogoršalo zdravstveno stanje, kaže se u priopćenju. Okrivljenik Sivić je tijekom istražnog postupka već jednom štrajkao glađu.

ZAGREB - Autori filmova svih žanrova nastalih 2006. i 2007. do 1. veljače mogu prijaviti svoje uratke na upravo raspisan natječaj za sudjelovanje na 6. Reviji amaterskog filma (RAF), koja će se održati od 25. do 31. ožujka u Zagrebu. Filmovi se prijavljuju za različite kategorije - službeni program (filmovi do 20 minuta), kids&teens (autori do 17 godina starosti), srednji metar (do 60 minuta) te dugometražni amaterski film, izvijestio je danas RAF. Nema žanrovskih ograničenja, a dopušteni su čak i filmovi snimljeni mobitelom. U glavnom programu prikazat će se najviše jedan film po autoru. RAF se održava od 2002. kao smotra amaterskih filmova iz cijelog svijeta bez ikakve selekcije, a jedini žiri je publika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙