FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Dogovorom sedam stranaka o šarolikoj koaliciji okončana politička kriza

SARAJEVO, 4. siječnja (Hina) - Dogovorom predstavnika sedam političkih stranaka o novoj koaliciji koja će vladati zemljom u naredne četiri godine, tri mjeseca nakon izbora, napokon je riješena politička kriza koja je blokirala provedbu nužnih reformi, ocjena je koju u četvrtak prenosi većina dnevnih listova u BiH.
SARAJEVO, 4. siječnja (Hina) - Dogovorom predstavnika sedam političkih stranaka o novoj koaliciji koja će vladati zemljom u naredne četiri godine, tri mjeseca nakon izbora, napokon je riješena politička kriza koja je blokirala provedbu nužnih reformi, ocjena je koju u četvrtak prenosi većina dnevnih listova u BiH.

"Nikola Špirić mandatar, sedam stranaka formira državnu vlast", naslov je kojim "Dnevni avaz" sumira rezultate pregovora vođenih u srijedu iza zatvorenih vrata.

Šarolika koalicija stranaka, od kojih su neke bile oštro suprotstavljene u proteklim mjesecima, posebice oko pregovora o ustavnim promjenama, okupit će i predstavnike Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i HDZ 1990., što je do sada bio glavni kamen spoticanja pri pregovorima o uspostavi izvršne vlasti.

Sukladno dogovoru postignutom u srijedu, hrvatski predstavnici biti će na čelu ministarstava pravosuđa, financija i trezora te prometa i komunikacija.

Dogovorom to nije izrijekom definirano, no pretpostavlja se kako će HDZ BiH imati dva, a HDZ 1990. jednog ministra.

Dopredsjednik HDZ 1990. Martin Raguž pojasnio je kako će to vjerojatno biti dužnost ministra prometa i komunikacija.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, nakon sastanka održanog u Sarajevu, novinarima je kazao tek kako je njegova stranka pristala da joj "ne pripadne" jedno od mjesta rezervirano za Hrvate, na taj način izbjegavši potvrditi da se radi o nekoj vrsti formalnog koaliranja sa HDZ 1990.

Mediji navode kako je ovom kompromisu prethodila mučna rasprava tijekom koje je u nekoliko navrata prijetila opasnost da predstavnici jednog od dva HDZ-a napuste sastanak.

Mediji također konstatiraju kako je iznenađenje to što je u pregovorima sudjelovala i stranka "Radom za boljitak", braće Lijanovići. Ta stranka neće imati ministre u budućem Vijeću ministara BiH no, kako je pojasnio predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, bit će dio nove parlamentarne većine.

Vodeće bošnjačke stranke - Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) tek trebaju dogovoriti točnu raspodjelu ministarskih mjesta rezeviranih za bošnjačke predstavnike.

Izvjesno je jedino kako je najozbiljniji kandidat za ministra vanjskih poslova biti Sven Alkalaj iz SBiH, sadašnji veleposlanik BiH pri NATO-u.

Bošnjaci će biti i na čelu ministarstava sigurnosti i obrane te ljudskih prava dok je za Srbe rezervirano ministarstvo vanjske trgovine te civilnih poslova.

Prvi konkretni korak ka uspostavi nove vlasti biti će izbor članova kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koji će se rotirati na mjestu predsjedatelja, i on je najavljen za naredni tjedan.

Tri mjesta podijeliti će SBiH, HDZ BiH i Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙