FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH u 2007. definitivno ulazi bez nove vlade

SARAJEVO, 27. prosinca (Hina) - Bosna i Hercegovina će u novu godinu defininitivno ući bez nove vlade jer političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima održanim 1. listopada nisu uspjele usuglasiti stajališta o koaliciji koja bi vlada tom zemljom.
SARAJEVO, 27. prosinca (Hina) - Bosna i Hercegovina će u novu godinu defininitivno ući bez nove vlade jer političke stranke koje su dobile povjerenje birača na izborima održanim 1. listopada nisu uspjele usuglasiti stajališta o koaliciji koja bi vlada tom zemljom.

Premda se očekivalo da će Predsjedništvo BiH u srijedu imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara, ta točka se nije našla na dnevnom redu redovite sjednice državnog vrha, posljednje u ovoj godini.

"Imenovanje mandatara nije moguće isključivo zbog toga što još nije završena faza političkih dogovora vodećih stranaka o uspostavi parlamentarne većine", kazao je za "Dnevni avaz" predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Njegov kolega u Predsjedništvu Haris Silajdžić izjavio je kako ne očekuje da bi država novu vladu mogla dobiti prije veljače 2007. godine.

Gotovo je izvjesno kako bi novi premijer BiH trebao biti Nikola Špirić iz Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) no članovi Predsjedništva drže kako nema smisla povjeriti mu mandat za sastav vlade dok se ne razjasni koje će ga stranke podržati i predložiti kandidate za ministre.

Nedvojbeno je samo kako će dio ministara dati SNSD no još uvijek je nejasno kakav će biti utjecaj i uzajamni odnos najjačih bošnjačkih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) - kao i hoće li u vlasti sudjelovati i HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u utorak se u Mostaru sastao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovičem a njih su dvojica nakon sastanka potvrdili kako dvije stranke ostaju partneri za formiranje vlasti sukladno ranije postignutom dogovoru.

"HDZ BiH naš je partner i tako i ostaje", kratko je izjavio Tihić.

Ovom prigodom također je dogovoreno da se odmah nakon novogodišnjih blagdana sastanu čelnici najutjecajnijih političkih stranaka i pokušaju postići dogovor o uspostavi nove vlasti.

Nije međutim izvjesno hoće li među pozvanima biti i predstavnici HDZ 1990. Predsjednik te stranke Božo Ljubić izjavio je kako misli da je među svima sazrelo uvjerenje da nitko nema pravo izbaciti HDZ 1990. iz vlasti.

"Mi sa našim partnerima nosimo većinski legitimitet", kazao je Ljubić ranije ovog tjedna.

Zamisao o sudjelovanju oba HDZ-a u vlasti neizravno podupire Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling a otvoreno je zagovara vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Ključ za donošenje takve odluke ipak je u rukama SDA i SBiH koje o tome imaju oprečna stajališta. Ulogu posrednika u odlučivanju u ovom pitanju, prema tvrdnjama sarajevskog "Oslobođenja", preuzeo je američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney koji vodi odvojene razgovore sa stranačkim čelnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙