FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: Danas počinje provedba mjera Nacionalne populacijske politike

ZAGREB, 1. siječnja 2007. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor prigodom današnjeg posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu najavila je da 1. siječnja 2007. počinje provedba mjera Nacionalne populacijske politike.
ZAGREB, 1. siječnja 2007. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor prigodom današnjeg posjeta Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu najavila je da 1. siječnja 2007. počinje provedba mjera Nacionalne populacijske politike.

Jadranka Kosor rekla je kako se, u želji za daljnjim pozitivnim populacijskim trendom, Nacionalnom populacijskom politikom, koju je Hrvatski sabor prihvatio u studenome prošle godine, rodiljna naknada i jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta odsad se vezuje uz proračunsku osnovicu, koja je 3326 kuna, umjesto primjene dosadašnjih nominalnih iznosa.

Vlada je kad je riječ o pronatalitetnoj politici još 2004. učinila prve ozbiljnije pomake, pa je rodiljni dopust za sve nezaposlene majke produljen sa šest na dvanaest mjeseci, a za majke koje su rodile blizance, treće i svako sljedeće dijete s dvije na tri godine, rekla je, dodajući da su povećane i rodiljne naknade.

Potpredsjednica Vlade navela je najvažnije mjere Nacionalne populacijske politike koje se počinju primjenjivati 1. siječnja 2007. Najniža rodiljna naknada bit će 50 posto proračunske osnovice, to jest 1663 kune. Poslije 12 godina, pomoć za opremu novorođenčeta, umjesto 1360 kuna, iznosit će 70 posto proračunske osnovice, to jest 2328,20 kuna.

Dohodovni cenzus, kao uvjet za stjecanje prava na doplatak, sa sadašnjih 40 posto povećava se na 50 posto proračunske osnovice, a umjesto dosadašnja dva uvode se tri dohodovna razreda.

Najniži redoviti dječji doplatak bit će oko 200 kuna, a uvodi se i pronatalitetni dodatak od 500 kuna za svako treće i četvrto dijete korisnika doplatka za djecu, čime će biti obuhvaćeno oko 50.000 djece.

Godine 2007. za redovite rodiljne dopuste osigurano je 700 milijuna kuna, a za dodatne rodiljne dopuste 800 milijuna kuna. Za opremu za novorođenčad godine 2007. planirano je 100 milijuna kuna.

Jadranka Kosor je rekla kako je Nacionalnom populacijskom politikom u području skrbi o djeci predviđena dodjela besplatnih udžbenika za svu djecu u sustavu obveznog obrazovanja (primjena od rujna 2007. godine), a najavljen je i osnutak neprofitne zaklade "Hrvatska za djecu" sa svrhom prikupljanja novca za ljetovanja, školske izlete, sportske susrete, stipendiranje nadarene djece, izvannastavne aktivnosti te nabavu informatičke opreme i programa.

Potpredsjednica Vlade već treću godinu u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu za Novu godinu posjećuje rodilje i predaje potrepštine za novorođenčad koje je kupilo Ministarstvo.

Potpredsjednica Vlade posjetila je danas i Lidiju Peterfi, majku četvero novorođenčadi - Jane, Frana, Roka i Ivana, te Nives Ožeg, majku prve djevojčice rođene u Petrovoj bolnici minutu poslije ponoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙