OSIJEK, 6. prosinca (Hina) - Ulazak Hrvatske u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) nosi puno dobroga, ali ako u prijelaznom razdoblju ne budemo radili na mjerama povećanja proizvodnje mogli bismo imati poteškoća, izjavio je danas u
Osijeku direktor Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) dr. Dubravko Mikulić.
OSIJEK, 6. prosinca (Hina) - Ulazak Hrvatske u Svjetsku trgovinsku
organizaciju (WTO) nosi puno dobroga, ali ako u prijelaznom
razdoblju ne budemo radili na mjerama povećanja proizvodnje mogli
bismo imati poteškoća, izjavio je danas u Osijeku direktor Sektora
za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske
gospodarske komore (HGK) dr. Dubravko Mikulić.#L#
Govoreći na stručnom skupu "Stočarska proizvodnja i ulazak
Hrvatske u WTO Mikulić je kazao kako su sve tranzicijske zemlje
imale problema s prilagodbom poljoprivrede i stočarske
proizvodnje, posebice s nedovoljnom proizvodnjom za vlastite
potrebe i izvoz. Iznio je podatke o značajnom padu grla krupne
stoke, junica i steonih krava u Hrvatskoj te tvrdnju da se jedino
peradarsko meso proizvodi u količini većoj od domaćih potreba.
Po njegovim riječima, carinska zaštita na meso i mesne prerađevine
sa sadašnjih 63 posto na kraju četverogodišnjeg razdoblja
prilagodbe standardima WTO-a trebala bi pasti na 30 posto.
Pristupanje WTO-u rezultirat će nižim cijenama sirovina i
repromaterijala, ali i pristizanjem gotovih proizvoda koji će,
zbog manje carinske zaštite, biti konkuretni, rečeno je.
Kako bi se povećala konkuretnost domaće proizvodnje Mikulić se, uz
restrukturiranje poduzeća iz poljoprivredne djelatnosti, založio
za rješavanje pitanja kredititranja proizvodnje na povoljan način,
putem agrobanke ili konzorcija banaka, te točno planiranje bilanci
potreba za prehranu stanovništva, izvoz i turizam.
(Hina)ivuč db