ZAGREB, 14. rujna (Hina) - Upravljanje kvalitetom i upravljanje okolišem trebali bi biti dio poslovne strategije svake kompanije. Stoga je nužno da se gospodarstvo sve intenzivnije uključuje u očuvanje okoliša i poboljšanje socijalnog
položaja građana barem u svojim regijama, glavni je zaključak danas održanog savjetovanja o regionalnom poslovnom partnerstvu za održivi razvoj, koji je na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu organizirao Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.
ZAGREB, 14. rujna (Hina) - Upravljanje kvalitetom i upravljanje
okolišem trebali bi biti dio poslovne strategije svake kompanije.
Stoga je nužno da se gospodarstvo sve intenzivnije uključuje u
očuvanje okoliša i poboljšanje socijalnog položaja građana barem u
svojim regijama, glavni je zaključak danas održanog savjetovanja o
regionalnom poslovnom partnerstvu za održivi razvoj, koji je na
Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu organizirao
Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.#L#
Skup o održivom razvoju, kojem se u uvjetima svjetske globalizacije
daje sve više pozornosti, okupio je na brojne gospodarstvenike iz
kompanija središnje i istočne Europe.
U nekoliko predavanja predstavnika domaćih tvrtki istaknuta je
odlučnost u provođenju politike održivog razvoja i akcija
određenih programom zaštite okoliša. Tim programom utvrđeni su
opći i pojedinačni ciljevi zaštite okoliša te obveze za
kontinuirano poboljšavanje i sprječavanje onečišćavanja bilo koje
vrste.
Tako, primjerice, najveća domaća mljekarska grupacija Lura svake
godine redovito objavljuje izvješća o stanju okoliša, a svi podatci
o poslovima zaštite okoliša javni su i dostupni, ističu iz Lure.
Naročitu pažnju, kažu u Luri, posvećuju prijeko potrebnim
higijenskim uvjetima i programima pranja, čišćenja i dezinfekcije
koji su propisani standardnim sanitarnim postupcima.
Osjetljivost prehrambene industrije razlog je usavršavanja metode
nadzora usmjerenih na zaštitu potrošača, istaknuto je na skupu.
Ključna uloga u očuvanju zdravstvene ispravnosti proizvoda je
primjena HACCP koncepta (analiza opasnosti na kritičnim kontrolnim
točkama u proizvodnji) u nadzoru proizvodnih procesa.
Kako se čulo na savjetovanju, Vijeće Svjetskog poslovnog savjeta za
održivi razvoj smatra kako su najvažnija vanjska pitanja održivog
razvoja s kojima se suočava svjetsko poduzetništvo, izazovi
globalizacije, održiva potrošnja, potpora provedbi Protokola iz
Kyota, inovacije i tehnologija te zajedničko djelovanje biznisa,
uprave i građanskog društva.
(Hina) mku ds